Румяна Бъчварова, предшественикът й Веселин Вучков и непримиримите някога политически противници Цветан Цветанов и Румен Петков се озоваха един до друг на тазгодишните традиционни награди "Полицай на годината".

Големият индивидуален приз отиде в Емануил Манолов, младши инспектор от пловдивското Първо РПУ.

Полицаят на годината Манолов с главния секретар Георги Костов. Снимка МВР

На 25 юли 2015 г. около 0.40 ч в извънработно време, младши инспектор Емануил Манолов без колебание предприема действия за предотвратяване на взломна кражба от съседен имот в Асеновград и заедно с баща си, въпреки риска, спират извършителите. Изяснява, се, че задържаните са част от организирана престъпна група за домови кражби на територията на Асеновград и Пловдивска област.

На 21 септември към 1.55 ч автопатрул от Емануил Манолов и колегата му Сергей Бочуков  са изпратени по сигнал от гражданин към жилище, в което е нахлул непознат. Двамата задържат на място 45-годишен мъж, регистриран за поредица извършени кражби, описаха от МВР поводите за наградата на Манолов.

Първи подгласник е старши инспектор Христо Палагачев, началник на участьк Устово, Районно управление Смолян, а втори - Златослав Атанасов, единственият разследващ полицай на територията на Граничен участък - Малко Търново. Интересно е, че при тоталния миграционен натиск  от началото на годината до момента Атанасов е разследвал 164 досъдебни производства, от които общо приключени са 151, от тях 145 са с мнение за съд. Общо 155 лица са привлечени като обвиняеми.

Колективната награда за 2015 г. е за служителите на ОДМВР-Бургас.

От началото на годината в ОДМВР-Бургас са образувани 1416 бързи и 142 незабавни производства, което поставя дирекцията на първо място в страната по абсолютен брой на делата с най-висок ефект за генералната превенция и за ограничаване на активността на престъпния контингент. Водени са 290 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици. Разкрити са 3 нарколаборатории за производство на синтетична дрога и 4 за производство на марихуана.

Съществен дял заемат и усилията за овладяването на миграционната обстановка в региона и страната. Във вътрешността на страната структурите на дирекцията задържаха и 1018 имигранти, като повечето от успешните реализации са през последните месеци – септември и ноември 2015 г.

Постигнат бе постоянен спад на регистрираните престъпления, включително и на извършваните над чужди туристи в курортните селища. Принципът на работа за подобряване на средата на сигурност бе наложен в партньорство с представители на посолствата на страните, чиито граждани традиционно избират за почивка курортите в района, туроператорските фирми и местната власт. Всичко това даде резултат, въпреки по-високия брой чуждестранни гости, съобщават от МВР.

Подгласниците са сектор "Грабежи" на СДВР, граничният участък в Царево и Първа криминална група на столичното Второ РПУ.