Уникална безкравна операция в спешната болница "Пирогов" спаси живота на новородено бебе по Коледа, съобщиха от лечебното заведение. Преди броени дни екипът на доц. Христо Шивачев, завеждащ отделението по детска гръдна хирургия, успява да помогне на тридневно момиченце, родено преждевременно с тегло 1500 грама, чиито гръден кош е бил пълен с течност. Подобни интервенции са рядкост у нас, а най-добрата новина е, че докторите я отчитат като успешна. Бебето е настанено в интензивно отделение, възстановява се нормално, а родителите очакват да бъде изписано до Нова година.

"За първи път в България екипът на Детска хирургия направи минимална инвазивна операция на толкова малък пациент. Детето е стабилно, захранено и скоро се надяваме да го върнем на майка му", коментира завеждащ отделението по Детска гръдна хирургия доц. Шивачев.

В навечерието на светлия празник спешните медици са успели да помогнат и на още едно дете. Момченце на 5 години е пострадало тежко при катастрофа край Гоце Делчев и е било настанено в реанимацията на "Пирогов" точно на Бъдни вечер. Оперирано е от същия екип заради гръдна травма, но вече е по-добре и се очаква до Нова година да бъде изписано, за да посрещне празника със семейството си.

По традиция най-натоварените отделения в последните седмици на декември са токсикологиите и травматологиите. От Бъдни вечер досега през спешната болница в столицата са минали 1 400 души, 290 от които деца. За лечение в отделенията са били приети около 200 пациенти, най-вече с хронични заболявания, които не са спазвали предписаните им диети по празниците.

"Най-фрапиращият случай беше на 48-годишна жена с отравяне след почистване. Тя е смесила белина с почистващ препарат, в резултат на което от субстанцията се е отделил хлор, който жената е вдишала. Състоянието й обаче вече е стабилно", разказаха от "Пирогов".

За това пък лекарите продължават да се борят за живота на 73-годишна жена с интоксикация след вдишване на пушечни газове при пожар.

Над 130 пострадали са преминали през спешния неврохирургичен кабинет. Те имат основно наранявания и контузии по главата и лицето, в резултат на битови скандали, след употреба на голямо количество алкохол. Междувременно различни медии съобщиха за смъртоносна ракия, отнела живота на четирима мъже в Якоруда. Приятелите се събрали по Коледа на "свинска сватба" - да заколят прасе и да го "полеят" с ракия. Привечер обаче един по един започнали да припадат. Всички са приети в болница със симптоми на отравяне с метилов алкохол, но докторите не успяват да ги спасят. Причината за смъртта им все още се изяснява, но по всяка вероятност се касае за ракия с неясен произход и твърде високи стойности на метилов алкохол.

На следващия ден още четирима мъже от Якоруда постъпват в спешния център след препиване. Двама от тях са настанени в реанимацията на болницата в Благоевград, където им преливат чист спирт, за да неутрализира действието на метиловия алкохол. Всички казват, че са пили "домашна ракия от един приятел".