СИМОНА РУСЕВА
 
Ислямският свят е в криза и виновници са ислямистите от “Даеш” (Ислямска държава), заяви днес иранският президент Хасан Рохани. Той говори при откриването в Техеран на международна конференция, провеждана под мотото “Сегашната криза в ислямския свят, негативният образ на исляма”.

“Най-много насилие, терор и масови убийства за съжаление има в ислямския свят в Африка, Северна Африка, в Близкия изток и в Западна Азия. Сега мюсюлманските държави са изправени пред задачата да се надигнат срещу злото. Ние всички сме мюсюлмани и не бива да допускаме терористите да представят исляма в света като религия на терора”, заяви държавният глава на Иран.

Той подложи на остра критика идеологията и курса към насилие на джихадистите от “Даеш” и на други въоръжени ислямистки групировки. Рохани призова и към единство на всички мюсюлмански държави “срещу онези, които бомбардират съседите си”.

Президентът не подмина и конфликта в Сирия. Известно е, че редом с Русия Техеран е верен и важен съюзник на сирийския диктатор Башар Асад. Иран застъпва позицията, че политическото бъдеще на Сирия и съдбата на Асад може да се реши единствено по пътя на свободни избори, а не да се налага отвън.

Според Рохани отслабването на Сирия е контрапродуктивно в битката срещу “Даеш”.

“Ние не бива да отслабваме центъра на властта в Сирия и същевременно да твърдим, че искаме да преборим тероризма в тази страна”, заяви в словото си иранският президент. Той изрично се обърна към Саудитска Арабия, Катар и Турция, които за разлика от Иран настояват Асад да се оттегли от властта. Рохани предупреди тези три държави да престанат да се заблуждават, че посредством отслабване на Сирия те ще укрепят позициите си в региона.

За смятания за реформатор Рохани 2016 г. е от ключово значение. На 26 февруари в Иран ще се проведат общи избори. Този път те съвпадат с избора на Експертния съвет, който се провежда на 8 години, а парламентарният вот – на 4 години. Правомощие на Експертния съвет е да избира духовния лидер на ислямската република. Това е и единственият компетентен орган в Иран, който може и да сваля духовния водач. Понастоящем това е аятолах Али Хаменей. Неговата съдба ще се реши през февруари догодина.
И двата вота ще определят политическото развитие на Иран за години напред. Ако на парламентарните избори победители се окажат поддръжниците на реформатора Рохани, ще се сложи край на доминирания години наред от консервативни партии парламент. Наред с това на вота на 26 февруари се гледа и като на тест за настроенията в страната след сключването през юли т. г. на ядрено споразумение между Иран и Запада. До него се стигна след активната намеса на Рохани.

Интересен е и фактът, че след ислямската революция през 1979 г. броят на кандидатите за народни представители е рекорден.
Срокът за регистрация изтече в петък, 25 декември. Официално беше съобщено, че за място в 290-местния парламент ще се борят 12 000 души. Това е със 70 на сто повече в сравнение с вота през 2012 г. Тогава кандидатите бяха малко над 5000.
Броят на жените кандидатки сега е 1100, над три пъти повече от предишния вот.

Съветът на блюстителите (ислямският вариант на ЦИК) трябва да провери данните на всеки един кандидат за народен представител и да реши дали да го допусне или не на изборите. Затова се очаква броят на кандидатите рязко да спадне. Окончателният списък ще бъде обявен на 9 февруари.