Почти 400 000 лв. без ДДС ще даде Националната здравноосигурителна каса в първите месеци на следващата година, за да осъществи "разчитането" на пръстовите отпечатъци на всички здравноосигурени граждани. Както е известно, комбинацията от уникални чупки и линии (наричана биометрични данни) ще се преобразува в цифров код, без който в бъдеще ще е невъзможно да постъпим в болница или да си вземем лекарствата от аптеката. За целта публичният фонд ще трябва да внедри софтуерна система за обработка на всички кодове, а лечебните заведения и фармацевтите ще трябва да закупят специални устройства за разчитането на всеки пръстов отпечатък.

В началото на декември Надзорният съвет на здравната каса одобри възлагането на обществена поръчка с предмет "Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите". А по думите на здравния министър д-р Петър Москов, най-голямото нововъведение в българското здравеопазване ще заработи в болниците и аптеките от 1 април 2016 година.

"Целият софтуер ще струва около 400 хил. лева. Тоест с тези пари ще се бранят над 3 млрд. лв. за здравноосигурителни плащания в касата. Струва ми се, че разходът е напълно оправдан", защити идеята си министър Москов.

По думите му парите за софтуера ще се платят от бюджета на здравната каса, а четците, чиято цена се движи между 20 и 60 евро, ще се купуват от самите изпълнители на медицинска помощ (болници, лични лекари, специалисти, зъболекари, аптеки, лаборатории и прочие). Системата ще бъде въведена първо в болниците и аптеките, където разходът на публични средства е най-голям. След това поетапно ще се присъединят и останалите изпълнители на договор с касата. 

Според някои експерти обаче е напълно възможно електронната "реформа" да се забави повече от планираното по чисто технически причини. В текстовете на обявата за публичния търг е посочено, че офертите ще се отворят на 22 януари, а срокът за изпълнение на цялата поръчка е 4 месеца (120 дни). Отделно има предвидени и срокове за обжалване - както на самата обява, така и на избора на изпълнител. Нужно е време и самата здравна каса да прегледа офертите и да се спре на фирма. Затова най-реалистичният срок за въвеждането на системата е средата на годината. Някои експерти са още по-скептични и прогнозират, че министър Москов ще пререже лентата на идентификаторите чак в края на 2016-а. 

Междувременно заместник-министърът Ваньо Шарков успокои едно от най-големите притеснения на пациентите - кой ще взима лекарствата на тежко болните и неподвижните, които не могат сами да се придвижат до аптеката, за да се идентифицират пръстово. По думите на Шарков най-голямото предимство на системата е, че ще съдържа информацията на болните до трето коляно и всеки роднина ще може да получава въпросните медикаменти от тяхно име.

"Може съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно, така че можете да им взимате лекарствата. Това не е нещо, което ние сме измислили, това го правят много държави и ние използваме опита", обясни заместник-министърът.

Крайната цел на новата система за пръстово идентифициране е да се спрат злоупотребите, с които най-често се източват публични средства от бюджета на здравната каса. Цифровите кодове ще "визуализират" всички здравни услуги в реално време (лечение, отпускане на лекарства, прегледи, изследвания и т.н.) и отчитането на "мъртви души" или неизвършени процедури ще бъде практически невъзможно. От касата се надяват да намалеят и фалшивите хоспитализации, както и някои лекарски грешки при терапията, защото болниците и специалистите ще бъдат по-внимателни в отчитането на работата си.

Остава само да се изясни откъде пациентите ще получават своите идентификационни номера. Дилемата е дали да се раздават от личните лекари или да се съхраняват до поискаване в районните здравни каси.