Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Почти 400 000 лв. без ДДС ще даде Националната здравноосигурителна каса в първите месеци на следващата година, за да осъществи "разчитането" на пръстовите отпечатъци на всички здравноосигурени граждани. Както е известно, комбинацията от уникални чупки и линии (наричана биометрични данни) ще се преобразува в цифров код, без който в бъдеще ще е невъзможно да постъпим в болница или да си вземем лекарствата от аптеката. За целта публичният фонд ще трябва да внедри софтуерна система за обработка на всички кодове, а лечебните заведения и фармацевтите ще трябва да закупят специални устройства за разчитането на всеки пръстов отпечатък.

В началото на декември Надзорният съвет на здравната каса одобри възлагането на обществена поръчка с предмет "Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите". А по думите на здравния министър д-р Петър Москов, най-голямото нововъведение в българското здравеопазване ще заработи в болниците и аптеките от 1 април 2016 година.

"Целият софтуер ще струва около 400 хил. лева. Тоест с тези пари ще се бранят над 3 млрд. лв. за здравноосигурителни плащания в касата. Струва ми се, че разходът е напълно оправдан", защити идеята си министър Москов.

По думите му парите за софтуера ще се платят от бюджета на здравната каса, а четците, чиято цена се движи между 20 и 60 евро, ще се купуват от самите изпълнители на медицинска помощ (болници, лични лекари, специалисти, зъболекари, аптеки, лаборатории и прочие). Системата ще бъде въведена първо в болниците и аптеките, където разходът на публични средства е най-голям. След това поетапно ще се присъединят и останалите изпълнители на договор с касата. 

Според някои експерти обаче е напълно възможно електронната "реформа" да се забави повече от планираното по чисто технически причини. В текстовете на обявата за публичния търг е посочено, че офертите ще се отворят на 22 януари, а срокът за изпълнение на цялата поръчка е 4 месеца (120 дни). Отделно има предвидени и срокове за обжалване - както на самата обява, така и на избора на изпълнител. Нужно е време и самата здравна каса да прегледа офертите и да се спре на фирма. Затова най-реалистичният срок за въвеждането на системата е средата на годината. Някои експерти са още по-скептични и прогнозират, че министър Москов ще пререже лентата на идентификаторите чак в края на 2016-а. 

Междувременно заместник-министърът Ваньо Шарков успокои едно от най-големите притеснения на пациентите - кой ще взима лекарствата на тежко болните и неподвижните, които не могат сами да се придвижат до аптеката, за да се идентифицират пръстово. По думите на Шарков най-голямото предимство на системата е, че ще съдържа информацията на болните до трето коляно и всеки роднина ще може да получава въпросните медикаменти от тяхно име.

"Може съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно, така че можете да им взимате лекарствата. Това не е нещо, което ние сме измислили, това го правят много държави и ние използваме опита", обясни заместник-министърът.

Крайната цел на новата система за пръстово идентифициране е да се спрат злоупотребите, с които най-често се източват публични средства от бюджета на здравната каса. Цифровите кодове ще "визуализират" всички здравни услуги в реално време (лечение, отпускане на лекарства, прегледи, изследвания и т.н.) и отчитането на "мъртви души" или неизвършени процедури ще бъде практически невъзможно. От касата се надяват да намалеят и фалшивите хоспитализации, както и някои лекарски грешки при терапията, защото болниците и специалистите ще бъдат по-внимателни в отчитането на работата си.

Остава само да се изясни откъде пациентите ще получават своите идентификационни номера. Дилемата е дали да се раздават от личните лекари или да се съхраняват до поискаване в районните здравни каси.

Ключови думи

Коментари

Отвратителна полицейска държава!

ha

...че малко ли са хората изоставени или без "роднини до трето коляно" край себе си?

дебелян пеевский

Големият бизнес ще продължи да яде от държавната хранилка без контрол, но за тия, дето я пълнят ще има и анални проби.

дебелян пеевский

Аначкова да не се оригва следколедно, а да почва да пресмята каква "цифра" ще е действително нововъведението и кое ще е повече, спестените пари от "измами" или изхарчените за "системи". От мен 20 лева казват, че ще се набутаме повече, щото ще трябва да храним освен досегашните и внуците на роднините на Москов.

ДГД

Пръстовите отпечатъци са най -важните лични данни. Кой ще отговаря за тяхното съхранение и ще ги дадат ли на ченгетата?!

Ще ги получи този който плати най -много.

Гражданин

Днес пръстов отпечатък, утре ретина, после какво ... Аушвиц?

Нема да е толкова лесно умирането като в Аушвиц, даже напротив.

1223

Искам да попитам Москов, с какво тази система ще подобри здравеопазването - увеличава се бюрокращината, лекарите се превърнаха в търговци на човешкия живот, когато отидеш на лекар - бумащината и въвеждането в компютърната система трае час, а самия преглед 5минути - това е българското здравеопазване -БЕЗОБРАЗИЕ И ИЗВРАТЕНОСТ.

Еееее..,

Това вече е поредното безумие на един неадекватен индивид.В България всяко безумие се превръща в практика.С какво право Москов си позволява подобни волности?? Абе,няма ли кой да спре този безумец??? Божеее,смаяхме света.Българите нямат аналог по цялото земно кълбо.УУУЖЖАААС....

ПРАБАБА 73

НАИСТИНА ТОВА Е БЕЗУМИЕ НА ТОЗИ МИНИСТЪР.СЪРДЕЧНО БОЛНА СЪМ И КОГАТО НЕ МОГА ДА ИДА ДО АПТЕКАТА ПРАЩАМ ЕДНО МНОГО ДОБРО ДЕТЕ-КОМШЙЙЧЕ.Е С НЕГО НЯМАМ РОДСТВЕНА ВРЪЗКА.И КАК ЩЕ СТАНЕ ЗАНАПРЕД ВЗЕМАНЕТО НА ЛЕКАРСТВАТА МИ.ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. СТАВА ТРУДНО И КАК ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ.

Ели

А ако лежащо болните нямат роднини наоколо? Тогава какво правим? Що за идиотска идея изобщо!

чч

Тия не са добре!Къде го има по света това??

SeoKungFu

Чеки да го нажежим и да им го подам !

здраве и пръстови отпечатъци - епа такова животно нема! а аз си мислех че само ченгетата взимат отпечатъци на пръстите. на тоя келеш няма ли кой да отлепи два шамара зад вратъ?! тая държава отдавна отиде в канала...

ZDRAVNA SISTEMA V BALGARIA E TEJKO BOLNA ! NE SI POMISLQM ZA ZAVRASTANE V RODINATA

!?!

решено и действат! а несъгласието на пациентите изобщо не се споменава като пречка за такова тоталитарно нововъведение. Поредното извиване ръцете на българина- като си болен и на зор, щеш не щеш, ще се принудиш да си дадеш отпечатъците! Ибаси държавата! в случая трябва и болни и здрави да са единни в протеста си, но не виждам някой да е запротестирал. само роптаем по форумите

А, не!

Дори не е тоталитарно, а терористично! Това е отвратителен "либерално-демократичен"терор върху хората. Не по този унизителен за пациентите начин, чиято прикривана крайна цел е да отблъсне, да откаже хората да се лекуват "по Здравна каса", след като десетки години са си правили здравните вноски, ще се разкриват и намаляват злоупотребите. Защото злоупотребите не ги правят болните хора, а част от тези, които са полагали Хипократовата клетва да лекуват "ПРИ ВСИЧКИ УСЛОВИЯ", както и тези, които управляват здравната система. Явно ще трябва съд до дупка за нарушаване правата на човека и неговото достоинство! Ако трябва и международен съд!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.