Спомняте ли си холограмните картички, които с леко наклоняване сменяха изображението на тях? Екип от Политехническия институт в Лозана, Швейцария, създадоха технология, с която на една и съща основа да се разпечатват две различни изображения, пише Engadget.com.

За  да видите другото изображение, просто завъртате основата на 90 градуса.

Ето и видео, за да видите как става това:

А как действа технологията? Принтерите "пръскат" мастилото на малки точици по определена схема, като тази техника се нарича полутониране. По този начин различни слоеве синьо, жълто и червено създават цялата палитра от цветове.

Когато полутоновете са отпечатани на линии върху металическа повърхност на учените им направило впечатление, че цветът се променя в зависимост от зрителния ъгъл. Това е защото при проникването на светлината тя създава сенки върху отразяващата повърхност. Линиите от мастило, перпендикулярни на светлината, създават по-големи сенки и изглеждат като "силни" цветове. Докато тези, които са успоредни на светлината, не правят сянка и остават като "подчинени", т.е., не се виждат. Когато разпечатката се завърти на 90 градуса, "силните" цветове стават "подчинени".

В момента техниката работи само с мастиленоструйни принтери върху метални листове. Но изследователите смятат, че тя може да се използва и при печата на документи и банкнати за да осигурява по-високо ниво на защита.