Нигерия технически спечели войната срещу „Боко Харам“ – това каза пред BBC президентът Мухамаду Бухари. Според него радикалната ислямистка групировка вече не е в състояние да воюва със силите на сигурността, дейността й е сведена до импровизирани инциденти и тя остава военна сила само на територията на щата Борно.

Критици на правителството оспорват това твърдение като преувеличено и добавят, че винаги когато Боко Харам са обявени за победени, те успяват да се възродят.

Боко Харам се смята за една от най-зловещите и смъртоносни терористични групировки. През последните шест години тя е причинила в североизточна  Нигерия смъртта на 17 000 души, унищожила е повече от 1 000 училища и е прогонила от домовете им 1,5 млн. души.

Президентът Бухари беше дал на армията срок до края на тази година да разбие групировката, но очевидно той ще бъде удължен, тъй като Боко Харам все още бомбардира на някои места, въпреки че губи градове, които бяха под контрола на радикалната ислямска секта.

"Обичайните въоръжени нападения над населени места вече не са по силите на групировката, мисля, че технически спечелихме войната, защото хората започват да се връщат към родните си места и с Боко Харам като организирана бойна сила вече е свършено", смята президентът Бухари.