Проклятието на нашата професия е да сме „в джаза“ седем дни в седмицата и почти денонощно. Местан, Доган, Ердоган, Галена, Сарая... Дъщеря ми чува тези думи и пита какво всъщност е станало.

„Ами накратко: Ахмед Доган е много недоволен от Лютви Местан и сега май ще го... - Ама това не е ли един човек?“

Анджак!

Наивно е да коментираме как точно Лютви Местан бил променил политиката на ДПС и как точно Ахмед Доган бил изразил недоволството си от това. Смешно е да четем и гледаме пантофени анализи за измяната на Местан и за необходимата намеса на Доган. Повдигащо е да следим как пеевските медии изведнъж прогледнаха и „разкриха“ все още председателя на ДПС като агент на Турция, Ердоган, „Ислямска държава“, Цветан Василев и... Костов, разбира се. Как да го пропуснем на рождения му ден.

Председателстването на Лютви Местан няма и две години. От втория рожден ден на Доган - деня, в който Октай Енимехмедов не успя да стреля от упор в слепоочието му, до... рождения ден на Лютви Местан на 24 декември. Свикнали сме на тази евтина символика. Това не може да бъде новина.

За тези по-малко от две години Лютви Местан задълбочи започналия още по времето на Ахмед Доган процес на превръщането на ДПС в крайно неприемлив партньор за пред публиката. Роденият на Бъдни вечер само натисна педала по-силно.

Но да твърдим, че Местан е превърнал ДПС в най-мразената организация, е невярно. Нито обръчите, нито разпределянето на порциите са негови думи. Той добави една целувка на Орлов мост и демонстративното нарушаване на закона с агитация на турски език. И установи видимо топли отношения с република Турция.

Доган и Местан обаче заедно превърнаха ДПС в untouchable – и в индийския, и в холувидския смисъл.

Следват някои риторични (риторически – по Местан) въпроси:

Вярваме ли, че Лютви Местан сам е решил да се включи в акцията „Костинброд“ в деня за размисъл преди изборите през 2013 г., без да е питал Сарая?

Вярваме ли, че Лютви Местан сам е предложил Делян Пеевски за председател на ДАНС, без да е чул тази „идея“ в Сарая или най-малкото да я консултира със Сарая?

Вярваме ли, че Лютви Местан сам е гарантирал главоломните успехи на фирмите около Делян Пеевски в обществените поръчки?

Вярваме ли, че Лютви Местан сам е решил да отиде да се целува с лидера на наследничката на БКП, която смени насила имената на турците, без да е получил поне одобрителна усмивка от Сарая?

Вярваме ли, че Лютви Местан сам е решил да оттегли подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски на 6 юни 2014 година, без да е получил указания за това от Сарая?

Вярваме ли, че Ахмед Доган не е имал хиляди възможности досега да санкционира сближаването на Местан с Анкара, ако това е проблем?

Вярваме ли, че е някакво много случайно съвпадение, че агент Сава от Държавна сигурност сложи на поста си агент Павел от Държавна сигурност?

Вярваме ли, че е невъзможно техните стари зависимости да са попаднали днес в различни ръце?

Вярваме ли, че споменаването на фолк певицата Галена е случайно, след като тя редовно пее на купоните на ДПС, плащани от Пеевски. И която има хит на име „Кой?“

Вярваме ли, че пеевските медии спонтанно започнаха да обвиняват Местан в какво ли не? И вярваме ли, че ако Доган не харесва това, не може да каже на собственика им: „Бебчо, айде по-кротко“.

Вярваме ли, че ако наистина ислямисти са успели да проникнат в българска политическа партия, то партньорските служби от НАТО нямаше да са сигнализирали? Не споменавам българските служби. Те „са си на ДПС“, както казва Владимира Янева.

Вярваме ли, че Лютви Местан сам е толкова заинтересуван да брани статуквото в съдебната система? Бойко Борисов казва друго: "Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява".

И можем ли изобщо да приемаме за чиста монета думите на човек, който преди по-малко от две години нарича Бойко Борисов диктатор, а днес не го споменава изобщо?

Можем да търсим в тази история пари, жени или външен натиск, но в никакъв случай не можем да търсим политика.

На Доган му бе кеф да сложи Местан, сега му е кеф да го махне. Толкова.

Остават само два въпроса:

Как ще се казва следващата песен на Галена?

Дали ще са добре подсушени стълбите в Сарая?