Повече от 20 лечебни заведения в страната могат да се похвалят с реновинари отделения или модерна апаратура, осигурени от Министерството на здравеопазването по европейски програми от началото на годината. За последните 12 месеца ресорният министър д-р Петър Москов е прерязал над 25 лентички в университетски, специализирани и многопрофилни държавни болници, обявявайки реализирането на проекти за 178 млн. лева. От тях почти 137 млн. лв. са похарчени за разкриването и оборудването на регионални онкологични центрове.

"Престъпление е да оставяме българските граждани да търсят лечение в чужбина. Ще бъдат монтирани различни по специфика, по характеристика, по локализация апаратура за лъчелечение и радиохирургия, което всъщност е основната причина за този, да го наречем "тъжен керван" към Турция на онкоболни. На пациентите вече няма да им се налага да пътуват и да харчат милиони в южната ни съседка", обеща в разгара на реформите здравния министър д-р Петър Москов.

По данни на ведомството от началото на мандата само за съвременна апаратура вече са инвестирани над 240 млн. лв. в 16 държавни и 21 общински болници, а заедно с общите разходи за ремонт на сградния фонд и отделенията сумата надхвърля 300 млн. лева.  

От еврофондовете най-много пари тази година е получила Специализираната болница по онкология в София, която се радва на изцяло нова сграда за лъчелечение. Парите за нея бяха осигурени по оперативна програма "Регионално развитие", а общите разходи за изграждането на целия комплекс възлизат на почти 32 млн. лева. По този проект болницата ще пусне в експлоатация (вероятно през януари 2016-а) три нови линейни ускорителя, с които гарантира, че всички пациенти ще бъдат обслужени за не повече от седмица. Досега на някои болни им се е налагало да чакат над 3 месеца за диагностика и лечение заради липсата на достатъчно апаратура. С новите високоенергийни апарати осезаемо ще се повиши и качеството на обслужването, категорични са докторите.

Втората голяма европейска инвестиция за борба със злокачествените заболявания у нас отиде в столичната "Александровска" болница. В рамките на една година министър Москов я посети цели четири пъти, за да пререже лентите на проекти за над 27,6 млн. лева. Първо откри иновативен Център за превенция на захарния диабет тип 2, а след това в компанията на премиера Бойко Борисов представи реновираната Клиника по педиатрия, за чиито ремонт здравното министерство отдели почти 2,3 млн. лева. Отделно в "Александровска" заработи вторият в страната (след болница "Св. Марина" във Варна) и трети в Европа циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици, за който бяха отпуснати над 6 млн. лева. Най-голямото постижение за болницата и за българското здравеопазване обаче е Центърът за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания. С 16 млн. лв. инвестиции по оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013" и още 3 млн. лв. национално съфинансране, 12 от клиниките на болницата се сдобиха с 36 скъпоструващи апарата и чисто нова операционна за безкръвни интервенции. Точно в нея се роди и един от най-големите "бисери" на премиера Борисов докато докторите оперираха пред очите му чушка, за да му покажат как действа новата апаратура.  

"Като гледахме апаратурата там, виждам, че страшно ми прилича това на чушка. Обаче си викам: "Сега, ако кажа, че ми прилича на чушка, кой знае каква след това интерпретация ще получа. И го питам доктора: "Кой е този орган, който така прилича на чушка". И той вика: "Ами, това е чушка", сподели тогава пред журналистите Борисов.

Седмица по-късно премиерът отново придружи здравния си министър Петър Москов и с ножица в ръка преряза лентата на изцяло обновената реанимация в болницата за спешна медицинска помощ "Пирогов".

От всичките шест университетски болници, получили еврофинансиране, уникална апаратура получи и софийската "Св. Иван Рилски". В нейния онкологичен център беше инсталиран първият високотехнологичен линеен ускорител в България (кибернож), осигурен с финансовата подкрепа на инициативата JESSICA. Проектът е на обща стойност около 10 млн. лв., а страната ни се превръща в една от малкото с подобна технология, защото към момента такава съществува само в пет европейски държави - Германия, Швейцария, Италия, Полша и Турция. В знак на благодарност лекарите от "Св. Иван Рилски" направиха специален подарък за рождения ден на министър Москов и в деня на неговия празник (17 декември) му предоставиха честта да даде старта на първата процедура по радиохирургия в болницата.   

С почти всички модерни технологии за лечение на злокачествени заболявания разполага и чисто новият Онкологичен и лъчетерапевтичен център "Света Марина" във Варна. Проектът е реализиран с почти 25 млн. лв., а болницата разполага с третия най-модерен линеен ускорител в страната.

Всички останали инвестиции на Министерството на здравеопазването по линия на европроекти в здравните заведения публикуваме в таблица.

о новата европейска програма "Региони в растеж"

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/02/09/shte-privlichame-bolni-ot-evropa-sys-sanatoriumite-si.253958?utm_source=flip.bg