Дали г-н Местан ще бъде свален като лидер или не, съвсем не е най-важният въпрос, коментира по Нова тв социологът Андрей Райчев новогодишната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Според Райчев важното било, че Доган разсъждава по геополитически теми, "за България и българските турци". 

"Дали сега г-н Местан ще го свалят или не, нямам представа, това не е най-важният въпрос. Важното е, че г-н Доган разсъждава за Бъгария и за българските турци. Той предупреждава те да не станат заложници на по-големи интереси", разясни своето тълкуване на мислите на Доган, който проговори публично за първи път от три години. "Ако се сбият Русия и Турция, нашите турци ще дадат фира, това очевидно е така", продължи социологът.

"Той казва", разясни словото Доганово Райчев, "ЕС я се разпадне, я не. Ние не можем да бъдем сигурни в бъдещето си, от това следват хиляди неща. Как това да не засяга нас, българите", попита анализаторът.

"От години имаме политическо изказване, реално, много се зарадвах като го чух", каза още Райчев.

Той обясни още, че мислел Радан Кънев за умен човек преди лидерът на ДСБ да коментира, че това са пиянски брътвежи.

"Имаме огромния шанс като българи, че шефът на турската партия мисли за България, а шефът на дясната партия уж умен човек казва че това са пиянски брътвежи", разясни още ситуацията Райчев.