Всяка събота от 12 часа недоволни от свалянето от ефир на предаването „Деконструкция“ на Петър Волгин ще се събират пред сградата на Българското национално радио. Днес те блокираха за кратко движението по бул. „Драган Цанков“, като преминаваха в двете посоки по пешеходната пътека пред радиото.

„Всяка събота от 12 часа да се разхождаме половин час тук по пешеходната пътека“, предложи една от участничките. Първата уговорка на протестиращите е за съботата на 2 януари.

„Ако се разхождаме, значи няма да го има“, репликира друга участничка в демонстрацията.

Протестът бе организиран във фейсбук от колеги на Петър Волгин от изразяващото проруски позиции списание „A-specto”. В подкрепа на Волгин дойдоха журналисти с изявени леви убеждения като Велислава Дърева, Александър Симов и Елена Йончева. Малко след 12 часа обаче към събитието се присъедини по-многочислена група от активисти на БСП и гравитиращи около партията неправителствени организации, предвождана от лидера на столичните социалисти Калоян Паргов, от бившия депутат Борис Цветков и от неуспелия кандидат-депутат Борислав Цеков. Пред радиото бе и бившият председател на енергийния регулатор Еленко Божков и бившите членове на премиерския екип на Сергей Станишев Боян Чуков и Азер Меликов.

Директорът на Българско национално радио незабавно да се яви при българския народ. Да дойде на улицата, да се приземи. Да махне от себе си зомбирането, което са му направили от американското посолство. Желаем незабавно да дойдете при българския народ. Ние ще ви помогнем да се очистите и да приемете истинския български култ“, призова мъж с микрофон в едната ръка и озвучителна колона в другата. Представи се като лидер на Гражданска инициатива за суверенитет на България и държавите по света.

„Аз спонтанно снощи разбрах, че са посегнали върху националното българско радио, където имаше едно добро предаване, с едни прекрасни журналисти като Петър Волгин. Лично не го познавам, но съм потресен посред Нова година да се правят такива безобразия под диктовката на посолства като на Съединените американски щати, които целят да унищожат суверенитета на България и изобщо държавата България“, обясни пред Клуб Z мъжът с микрофона.

Вън еничарите! Вън слугинажите!“, скандираха останалите. По-късно дойде ред на „Фашисти! Фашисти!

Защо фашисти, попитах една от участничките. „Фашистко е отношението на директора на радиото към това предаване.“ В това време друга жена ме сочи на мъжа с микрофона и той казва по уредбата „Ето го директора на радиото“. Радослав Янкулов обаче не се появи пред БНР.

Александър Симов определи свалянето на „Деконструкция“ като „абсолютно грубо посегателство срещу свободата на словото“. Не приема и критиките към Волгин, че не е спазвал журналистическите стандарти.

„В едно авторско предаване не е задължително да има плурализъм. Важно е да има други предавания, които показват други идеи. А Волгин какво трябва да казва в коментарите си: Не съм доволен от ГЕРБ, смятам ги за идиоти. Същевременно да казва и: О, да, има други хора, които смятат, че те градят България.

А думата „идиоти“ защо трябва да присъства?

Примерно го казвам. Защото ГЕРБ и идиоти вървят в едно изречение.“

Председателят на форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова също бе пред радиото. За нея е „абсурдно на 26-та година от прехода да се спира предаване, особено когато това предаване е единствено, което дава една друга гледна точка“. И тя не приема професионалните критики към Волгин.

„Не ги приемам категорично, защото Волгин е един изключителен професионалист. Той винаги пази баланса и има обран език“.

По-късно на протеста се появи и самият Петър Волгин. Коментира проявата „не толкова като подкрепа за мен, а като подкрепа за свободното слово“. И той не приема професионалните критики.

„Аз съм сигурен, че ако бях канил хората, които вие предпочитате, тогава никой нямаше да ми направи проблем. Ако канех всеки ден Огнян Минчев и Евгений Дайнов, нямаше да ми направят проблем. Разговорът не е професионален, разговорът е политически“, отговори Волгин.

Протестиращите скандираха и „Оставка!“. Пожелаваха си победа. „Няма да го доживея“, обърна се по-възрастен участник към по-млад. „То и аз“, отговори му другият.

Протестиращите блокираха за кратко движението по бул. "Драган Цанков"

Един от шофьорите влезе в конфликт с протестиращите
Велислава Дърева, Анжел Вагенщайн и Петър Волгин