Милиардерът Елон Мъск е малко по-близо до своята мечта за космически кораб за многократно използване. Първата степен на ракетата Falcon 9 стана първата част от космически кораб, която се приземи обратно на земята минути, след като изпрати в орбита товара си от сателити, съобщи Блумбърг.

Бустерът на двустепенната ракетта направи вертикално, меко приземяване, на разстояние от около 9 км от мястото, където беше изстреляна в космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, след като останалата част от нея успешно изпрати в околоземна орбита 11 сателити на компанията Orbicom.

Това беше първият полет на компанията на Елон Мъск след неуспешния опит за изстрелване на 9 юни, когато ракетата избухна минути, след като беше излетяла.

"Welcome back, baby!" написа Мъск в туитър на път към зоната за приземяване.

Успешната мисия дава рамо на Мъск в надпреварdта му с шефа на Amazon Джеф Бейзос за това кой първи ще направи космически кораб за многократно използване.

Многостепенните ракети падат на земята след изстрелването, като се унищожават от триенето и удара. Но Мъск смята, че вертикалното им приземяване, подпомогнато от навигационни системи и ускорители, ще намали сериозно разходите за изструлване на спътници.

Рециклирането на двигателите и първата степен на Falcon 9, която е висока колкото 14-етажна сграда, ще позволи на SpaceX, още по-добре да конкурира американските и европейските си конкуренти. Стандартното изстрелване на ракета на SpaceX, излиза $61,2 млн., което е най-ниската цена в бранша.

Мъск създаде SpaceX през 2002 г. с върховната цел някога с ракетите си да транспортира хора до Марс. През май компанията беше сертифицирана да извършва поръчки и на военните като част от United Launch Alliance LLC, съвместно дружество с Boeing и Lockheed Martin.