Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Милиардерът Елон Мъск е малко по-близо до своята мечта за космически кораб за многократно използване. Първата степен на ракетата Falcon 9 стана първата част от космически кораб, която се приземи обратно на земята минути, след като изпрати в орбита товара си от сателити, съобщи Блумбърг.

Бустерът на двустепенната ракетта направи вертикално, меко приземяване, на разстояние от около 9 км от мястото, където беше изстреляна в космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, след като останалата част от нея успешно изпрати в околоземна орбита 11 сателити на компанията Orbicom.

Това беше първият полет на компанията на Елон Мъск след неуспешния опит за изстрелване на 9 юни, когато ракетата избухна минути, след като беше излетяла.

"Welcome back, baby!" написа Мъск в туитър на път към зоната за приземяване.

Успешната мисия дава рамо на Мъск в надпреварdта му с шефа на Amazon Джеф Бейзос за това кой първи ще направи космически кораб за многократно използване.

Многостепенните ракети падат на земята след изстрелването, като се унищожават от триенето и удара. Но Мъск смята, че вертикалното им приземяване, подпомогнато от навигационни системи и ускорители, ще намали сериозно разходите за изструлване на спътници.

Рециклирането на двигателите и първата степен на Falcon 9, която е висока колкото 14-етажна сграда, ще позволи на SpaceX, още по-добре да конкурира американските и европейските си конкуренти. Стандартното изстрелване на ракета на SpaceX, излиза $61,2 млн., което е най-ниската цена в бранша.

Мъск създаде SpaceX през 2002 г. с върховната цел някога с ракетите си да транспортира хора до Марс. През май компанията беше сертифицирана да извършва поръчки и на военните като част от United Launch Alliance LLC, съвместно дружество с Boeing и Lockheed Martin.

Ключови думи

Коментари

На мен ми е по-интересна новината, че Матео Ренци започва кампания за ограничаване влиянието на Германия в Европа. След като мама Меркел направи всичко възможно, за да разкара Берлускони и да му подари властта... храни цоциалист, да те лае!

В Русия пък приземяват цялата ракета. Заедно с товара разбира се.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.