Въпреки, че през последната година "Даеш" ("Ислямска държава") продължи шествието си в Близкия Изток и завладя територии за своя "халифат", в същото време тя загуби и доста държани от нея земи, пише Business Insider.

Според анализаторите от IHS от началото на 2015 г. "Даеш" е загубила 14% от управляваната от нея площ. Някои от отнетите от групировката области са жизнено важни за нейните операции - като сирийския граничен град Тал Абяд, който свързва столицата на "Даеш" Рака с Турция.

"Даеш" също така загуби и отсечка от магистралата, която свързва Рака с нейното най-голямо иракско завоевание - Мосул.

В Ирак също ѝ бяха отнети петролните рафинерии в Тикрит и Байджи. Но въпреки, че иракските войски успяха да си върнат Тикрит, сега се изправят пред трудности да го населят с хората, които избягаха оттам.

И въпреки, че групировката загуби голяма част от контролираните от нея земи, тя направи важни придобивки. Завладя иракския град Рамади и сирийския Палмира с изключително успешна офанзива през май. Но загуби от кюрдите сериозни територии в северна Сирия, защото намали защитата им при атаките на Рамади и Палмира.

Това показва, че "Даеш" е била прекалено "разтеглена", и че държането на кюрдските територии е от по-малко значение, отколкото изтласкването на сирийските и иракските власти от традиционните сунитски земи като Рамади, пише Колъм Страк, старши анализатор за Близкия Изток в IHS.

Ето и картата: