През пролетта ще има конференция на ДПС, на която ще бъде обявено името на новия лидер на партията. Това заяви в ефира на „Здравей, България” бившият заместник-председател на движението Осман Октай. Той потвърди появилите се информации за предколеден купон в сараите на Доган и критиката на почетния председател на движението към Местан.

КАКВИ ОСТРИ ДУМИ ИЗРЕЧЕ ДОГАН В МАЛКИТЕ ЧАСОВЕ НА ПАРТИЙНОТО ПАРТИ

Октай допуска, че на върха в ДПС може да стъпят не един, а двама души.

Според него Лютви Местан ще се прости с поста си заради „агресивното поведение, което демонстрира в публичното пространство”. Това ядосало и Ахмет Доган. На събиране на всички членове на партията и представителите на отделните й структури миналата седмица Сокола остро разкритикувал Местан и заради незадоволителните резултати на ДПС на местните избори.

Октай обаче отказа да сподели предложенията си за това кой ще бъде новият вожд. Това щял да е човек, приемлив за Североизточна България и за Западните Родопи, все пак прогнозира той. 

Доган никога не се е оттеглял от политиката. Откакто назначи Лютви Местан, той управлява партията и лидера й във всички ситуации, коментира още Осман Октай. Според него в последните години Местан станал много агресивен в публичното пространство, който не довел до възможности за партньорство.

Местан игра ролята на "бушон", посочи още Октай. Вождът бил посредник между партията и избирателите, но в последно време имал провокативни изказвания. "Всичко това не е характерно за лидера на ДПС. Никога не сте виждали Доган преди ерата Лютви Местан да е бил в такава позиция. Изпускал се е, но не винаги е бил така агресивен", обясни Октай. По думите му Доган иска ДПС да се превърне в "приемлив" политически партньор. Не напразно в този дух било и изявлението на Бойко Борисов, че с ДПС може да се работи, но ако го няма Пеевски.