Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма да излезе с решение по стартиралата процедура за отнемане на лицензите на трите енергоразпределителни предприятия на утрешното си заседание. Това съобщиха източници от ведомството пред Клуб Z. 

Според тях няма да има каквото и да е развитие по темата до евроизборите на 25 май, а след това по-скоро ще се търси елегантен изход от скандала. ДКЕВР няма срок, в който трябва да вземе решение. Преди година пак бе стартирана такава процедура срещу ЕРП-тата. Това стана още по времето когато на власт бе правителството на Бойко Борисов. Безрезултатното ѝ прекратяване дойде цели седем месеца по-късно.

В момента енергийният министър Драгомир Стойнев е подложен на критики от различни посоки заради стартиралата процедура по отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго ПРО. Дори еврокомисарят Гюнтер Йотингер директно го заплащи със стартиране на наказателна процедура срещу България заради липсата на независим регулатор и едностранчивото отношение на държавата по търговския спор между доставчиците на ток и Националната електрическа компания.

Процедурата срещу тях стартира след оплакване от държавния монополист, че трите ЕРП-та са си приспаднали неправомерно от плащанията си към НЕК 350 млн. лева, които те са платили за изкупуване на т. нар. "зелен ток". По закон плащането на скъпата енергия от възобновяеми източници е ангажимент на държавата, а не на доставчиците на енергия. 

В петък действията на държавата бяха разкритикувани остро и от най-голямата европейска бизнес организация Business Europe. Изпратихме писмо до премиера Пламен Орешарски по тази тема, съобщи зам.-генералният директор на организацията Жером Шовен. 

"Смятаме, че всички спорове с тези компании трябва да са предмет на разглеждане от търговските съдилища, а не да се решават по административни начини", каза още Шовен на годишната среща на Българската стопанска камара и предупреди, че подобни действия не са от полза за подобряването на инвестиционната обстановка в страната.