Този, който спре германско-руския проект за газопровод "Северен поток-2" "ще се простреля в крака", каза днес руският министър на икономиката и развитието Алексей Улюкаев.

Той коментира съпротивата на част страните в Източна и Централна Европа срещу бъдещата тръба, която се очаква да насочи 80 на сто от руските газови доставки по дъното на Балтийско море пряко към Германия, заобикаляйки главната сега транзитна страна, Украйна.

"Да не се осъществи той ("Северен поток - 2" б.а.) сега, ще е изстрел в крака от страна на който и да иска да го направи", каза Улюкаев по време на посещение в Брюксел. "Става дума за енергийния баланс на Европа, за опазване на сигурността на доставките, това са важни въпроси".

"Северен поток-2" цели да удвои капацитета на вече съществуващия "Северен поток-1". Той е част от стратегията на руския президент Владимир Путин да изключи Украйна като транзитна страна към Европа. Русия спря за пореден път доставките към нея на 24 ноември, а украинското правителство обяви ден по-късно, че няма вече да внася газ от Русия, а от Европа, като използва и собствени източници. Украйна използва обратен поток през Словакия, с който пълни хранилищата си за зимата. Според Европейската комисия тези развития досега не засягат транзита на газ към Европа.

Седем държави в ЕС (Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония) подписаха писмо срещу до Комисията срещу "Северен поток-2", изтъквайки геополитическия му замисъл и това, че не разнообразява източниците на доставки към Европа. България, Румъния и Словения се въздържаха да го подпишат.

Българската позиция, изразена от министър-председателя Бойко Борисов, е, че София няма нищо против "Северен поток-2", стига ЕС да спре да се противи на възстановяване на прекратения от Русия проект "Южен поток". Той също целеше да заобиколи Украйна, само че през България.

По-рано през деня Улюкаев участва в окончателно провалилите си опити за компромис между Европейската комисия, Украйна и Русия по споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна, което влиза в сила на 1 януари догодина. Рускията президент Владимир Путин обяви преди два дни, че ще отнеме на Украйна статута на най-облагодетелствана страна и търговски преференции заради споразумението с Европа.

Русия се опасява, че вследствие на него ще бъде наводнена от европейски стоки, а руските ще изгубят пазара си в Украйна, след като тя въведе предвидените в споразумението европейски стандарти.

Споразумението трябваше да влезе в сила преди година, но ЕС и Украйна се съгласиха да го отложат, за да преговарят с Русия и да намерят компромиси по нейните опасения. През изминалата година са били проведени 20 срещи, но те не са дали резултат, защото руската страна не е показала достатъчно гъвкавост, каза тази вечер след преговорите с Улюкаев еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом. 

"От страна на ЕС бяхме готови да отидем много далече, вземайки предвид техните (на Русия- б.а.) безпокойства, без да поправяме споразумението, това беше определено червена линия", каза Малмстрьом. "Русия идваше всеки път с поправки, много от които всъщност означаваха, че влизането в сила на споразумението няма да е възможно. Това подкопаваше цялата идея на споразумението, което, разбира се, не би било приемливо".

"Този тип триалог, които имахме 18 месеца няма да продължи. ЕС е винаги отворен за дискусии с Украйна и Русия, но в този формат повече - не", каза тя пред журналисти.

"Що се отнася до съобщението, направено от президента Путин, то беше много ясно ..., че от 1 януари преференциалното третиране между Украйна и Русия ще бъде суспендирано. Това е ясно нарушение на това, което сме казали и в споразумението от Минск", добави тя, визирайки споразумението за прекратяване на огъня между украинските войски и руските етнически сепаратисти в Донбас, сключено с участието на Русия, Германия и Франция.

Малмстрьом посочи, че ЕС е предлагал на Русия преходни периоди за някои стоки, митническо сътрудничество, компромис по въпроси на фитосанитарния контрол.

Търговията между Украйна и Русия значително е намаляла, каза Малмстрьом, без да приведе числа.