Технологичните компании и техните продукти и услуги са едно от нещата, които движат човечеството. Но все пак и най-големите и известни имена могат да бъдат свързани със сериозни проблеми. Ето една класация на CNN за 15-те най-големи технологически недоразумения на 2015 г.

Горящите ховърбордове

 

Въпреки, че са в списъка на най-желаните коледни подаръци, самобалансиращите се електрически скутери (ховърбордове), влизаха необичайно често в лошите новини. Батериите на много от тях имат склонност към самозапалване, затова и почти всички авиокомпании забраниха тяхното транспортиране. Някои от големите интернет магазини дори ги свалиха от продажби.

Хакерите се намърдаха сред нас

 

През 2015 г. се случиха толкова много хакерски атаки, че е трудно да им се хване дирята. Две от най-лошите са свързани с отмъкването на базата с лични данни на потребителите на две социални мрежи за интимна връзка - Ashley Madison и Adult Friend Finder.

След като учени откриха, че някои автомобили на Chrysler могат да бъдат превзети от разстояние, компанията привика в сервиз 1,4 млн. коли.

На всичко отгоре Lenovo продаваше някои лаптопи с предварително инсталиран шпионски софтуер.

Дизелгейт

 

Един от най-авторитетните автомобилни производители - Volkswagen, е използвал скрит софтуер, за да нагласява емисиите на дизеловите си коли. Засегнати са над 11 млн. автомобили по цял свят, като за да приведе колите към стандартите, може да се наложи компанията дори да продава част от своите брандове.

Неприятности с Google Maps

 

Google Maps препращаше расистки търсения към Белия дом. Програмата насочваше хората към Белия дом, ако те търсеха с различни вариации на т.нар. N-дума ("негър") и House.

Търсачката промени алгоритъма си и сега това не се случва.

Какво има на снимката ми?

 

Когато Flickr обяви услугата си за автоматично поставяне на тагове на снимки, някои потребители се оплакаха, че фотосите им са маркирани с думи като "маймуна" или "животно". Притежаваният от Yahoo сайт отстрани грешките.

Опасни колонки

Apple прибра от магазините колонки Beats поради риск от самозапалване. Оказа се че над 223 000 озвучители Beats Pill XL могат да предизвикат пожар, защото батериите им се загряват прекалено много при работа.

Reddit беше обвинена в цензура

 

Сайтът отстрани няколко дискусионни групи поради използване на език на омразата и груби думи. Потребителите обвиниха в цензура шефката ѝ Елън Пао, която подаде оставка.

Google Maps беше вандализирана

 

Потребител на услугата постави снимка на робот, който уринира върху логото на Apple насред Пакистан. В резултат Google спря временно обществения достъп до инструмента Map Maker.

Yahoo се отказа да продава дела си от Alibaba

 

Бордът на интернет гиганта се отказа от най-важното си решение - продажба на дела от 15% в китайския онлайн търговец Alibaba. Вместо да прибере $30 млрд., Yahoo обяви, че ще отдели своя интернет бизнес в самостоятелна публична компания. На практика това е същото, но инвеститорите не останаха доволни, което се вижда и от спада с 34% на цените на акциите тази година.

Публичният провал на стартъпите

Компании като Square, Etsy, Box и Fitbit станаха публични, но цените на акциите им се сринаха, което показва, че те са били доста надценявани в "частния" си период.

Има над 140 частни компании, оценявани на над $1 млрд. или повече. Наричани "еднорози", много от тях са непечеливши и действат на принципа "растеж на всяка цена".

Груповото пазаруване затихва

 

Amazon сложи край на приложението си за изгодни сделки в зависимост от местоположението Amazon Local. Groupon обяви, че ще съкрати 1100 ссвои служители догодина. LivingSocial съкращава 200 души - 20% работната си сила.

Жестоки съкращения в Microsoft.

 

Компанията продължи с вълната на съкращения, последвали неуспешната сделка с придобиването на Nokia. Плановете са за 7800 работни места по-малко.

Quirky банкрутира

 

Quirky, прославената онлайн платформа, която помагаше на хората да създадат и продават своите изобретения, подаде документи за фалит през септември.

Фейсбук беше обвинена в дискриминация

 

Фейсбук отнесе критики заради политиката си, с която накара своите потребители да се регистрират с истинските си имена. Активисти, транссексуални и дори жертви на домашно насилие обвиниха компанията в дискриминация.

Туитър имаше доста трудна година

 

Хората все още не знаят защо и как да използват туитър, обяви шефът на компанията Джак Дорси. Потребителите нарастват твърде бавно, а хората не харесаха някои промени в платформата. Имаше съкращения на персонал, смяна на ръководство и спад на цените на акциите с 33%.