Американският президент Барак Обама ще обсъди по-късно днес с европейски лидери нови и по-твърди санкции срещу Русия, предаде ДПА.

Очаква се той да проведе телефонна конференция с френския президент Франсоа Оланд, германския канцлер Ангела Меркел и премиерите Дейвид Камерън на Великобритания и Матео Ренци на Италия. Причина е задълбочаващата се криза в Украйна.

Премиерът на страната Арсений Яценюк обвини Русия, че иска да започне Трета световна война. Украинските сили за сигурност атакуваха позиции на проруски сепаратисти в град Славянск вчера, при което загинаха петима души.

Днес украинските власти съобщиха, че нямат намерение да превземат със сила Славянск. "Разбираме, че това би довело до много жертви", заяви отговарящият за операцията генерал Василий Крутов. Но градът ще бъде подложен на пълна блокада.

Самият Обама продължава азиатската си обиколка. Той бе в Южна Корея, където се срещна с президентката Пак Гън Хе. В Сеул американският президент обяви, че режимът на Северна Корея е пряка заплаха за САЩ.

Той изтъкна, че САЩ вече са изготвили списък с целеви санкции срещу Кремъл, основно в някои сектори на руската икономика.