"Светият отец е морален лидер на света и на делата. Малко са лидерите, които ни карат да искаме да сме по-добри, а папа Франциск е един от тях."

Това пише американският президент Барак Обама в сп. "Тайм" за главата на Римокатолическата църква. Изданието публикува списъка на 100-те най-влиятелни хора в света за 2014 г.

Папата ни кара да искаме да станем по-добри, смята Обама.

Сред политиците в него са намерили място Обама, папа Франциск, Владимир Путин, Ангела Меркел, турският президент Абдуллах Гюл, севернокорейският лидер Ким Чен ун, китайският ръководител Си Цзинпин и други. За всеки от тях има кратка бележка, написана или от някой лидер, или от световна знаменитост, или от изтъкнат специалист.

Така например бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт описва твърде остро и критично Путин, който е единственият руснак в тазгодишната класация.

"През 2008 г. на същите тези страници писах, че Путин ще остане дразнител за НАТО, източник на разделението в Европа и още един повод Западът да намали зависимостта си от изкопаеми горива. Не познах. Стана по-лошо. Светогледът на Путин е оцветен от отровни фантазии. За някои хора той "спечели" Крим. Ще признае ли победата си за пирова или ще се опита да я повтори? Историята е пълна с агресори, които са триумфирали за кратко, но след това са се провалили", коментира Олбрайт.

Путин се оказал дори по-зле от това, което мислела за него Мадлин Олбрайт.

„Миналата година бе тежка за Обама и оттогава нещата при него вървят стремглаво надолу към катастрофа", се казва в коментара за Барак Обама. Той е написан от "тежката артилерия" в журналистиката - политическия коментатор на "Тайм" Джо Клайн. "Решението му да не се намесва в още една близкоизточна война - тази в Сирия, бе разумно, но празните приказки за "червените линии" и че "Асад трябва да си ходи" позволиха на някои, сред които и Владимир Путин, да се усъмнят в твърдостта на Обама. У дома наследството му ще зависи от успеха на стартираната от самия него здравна реформа", допълва Джо Клайн.

Сред 100-те най-влиятелни лидери е и американският държавен секретар Джон Кери. Той е оценен не от кого да е, а от предшественичката си Хилъри Клинтън.

"Дипломацията е в кръвта на Кери", пише бившата първа дама на САЩ. "Тя изисква сила, отдаденост и перспектива, а Джон съчетава тези неща. Той е непреклонен пред най-трудните препятствия, като поддържа жива надеждата за мир в Близкия изток, не отстъпва пред продължаващата руска агресия в Украйна, преговаря за премахването на химическите оръжия в Сирия и подписва временно ядрено споразумение с Иран. А работата му по въпроса за климатичните промени е пример за неговите качества."

Мнението си е изказал и египетският политик Мохамед ел Барадеи - бивш генерален секретар на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и носител на Нобелова награда за мир. Той анализира иранския президент Хасан Рухани.

"За съжаление, умерената политика на Рухани бе подкопана от твърдолинейните политици в САЩ, които запазиха недоверието си в добрите намерения на Иран да подобри отношенията си със Запада." Това се случило още през 2003 г. По онова време Рухани е съветник по националната сигурност на тогавашния президент Мохамед Хатами. Наричан в родината си Шейхът на дипломацията, Рухани ръководи спирането на няколко ядрени обекта на Иран. Поведението на САЩ обаче довежда до изолация на Рухани в родината му и победата през 2005 г. на твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад. "На Запада му трябваше цяло десетилетие да разбере че голата надпревара за влияние в Близкия изток не е най-добрият начин да се разбереш с Иран", пише Мохамед ел Барадеи.

Германската канцлерка Ангела Меркел е коментирана през погледа на футбола и на футболист. Мнението си за нея е изказал легендарният Юрген Клинсман, бивш капитан и треньор на националния отбор на страната.

"Когато бяхме домакини на световното първенство през 2006 г., се чудехме как ще бъдем възприети. Тъмната сянка на историята все още тегнеше над нас. Бяхме събрали млад, гладен и със сигурност "негермански" отбор, Отбор, който в исторически план бе дисциплиниран, организиран и здрав физически - което въплъщава нашата култура - се превърна в "свободно течащ", съзидателен и енергичен тим. Критиките бяха съсипващи. Но Меркел ни подкрепи, а германците в крайна сметка прегърнаха новия подход. Когато започна финансовата криза, Меркел още веднъж успя да убеди германците - този път, че е необходима промяна, за да бъде спасена икономиката на Европа. Лидерските умения помогнаха на Меркел да върне уважението към Германия на футболния и на глобалния терен", коментира Клинсман.

Меркел се снима с футболистите на немския "Байерн", малко след като те спечелиха Шампионската лига през 2013 г.

"Турският президент Абдуллах Гюл хем е дългогодишен съюзник на премиера Реджеп Ердоган, хем негов главен съперник", пише турският писател Елиф Шафак за държавния глава на своята страна. "Когато миналата година избухнаха протестите в истанбулския парк "Гези", Гюл обяви, че мирните демонстрации са човешко право. Той бе сред милионите турци, нарушили забраната, след като правителството блокира туитър. Гюл има шанс да демократизира Турция, от което тя определено има нужда" завършва Шафак. Едва ли е случайно, че Ердоган не е попаднал в „Топ 100“ на „Тайм“ за тази година.

Класацията на изданието е разделена на пет категории. Освен политици в нея са включени титани, първопроходци, творци и икони. В класацията няма победители.

За най-влиятелните първопроходци са посочени уругвайският президент Хосе Мухика, който е държавникът с най-ниски доходи в света, разобличителят на американското разузнаване Едуард Сноудън и режисьорът Алфонсо Куарон.

Мухика е смятан за най-бедния президент в света. И наистина, официално доходите му са най-ниските сред хората от неговия ранг. След като започна да дарява 90 на сто от заплатата си, за да подпомага бедни и желещи да започнат дребен бизнес, сега той взема 775 долара месечно. Мухика се отказа от президентския дворец и живее в скромната си къща в Монтевидео. Освен това под негово ръководство Уругвай легализира марихуаната, което му спечели допълнителна популярност. Едуард Сноудън пък разкри на света тайната разузнавателна програма на САЩ. Оказа се, че службите на Вашингтон следят всики световни лидери. Заради разкритията си Сноудън е издирван от власите в родината си и получи убежище в Русия.

Рекордните в историята 41 жени са намерили място в тазгодишната класация на "Тайм". Дори на корицата на новия брой е не някой лидер, а певицата Бионсе.

Ракистанката Малала Юсуфзай е за втора поредна година сред най-влиятелните хора в света.

Освен нея сред влиятелните жени по света са Джанет Йелън – първата жена, оглавила американския Федерален резерв, скандалната попзвезда Майли Сайръс и водещата от новинарския канал "Фокс Нюз" Мегън Кели, пърформънс артистката Марина Абрамович, президентката на Чили Мишел Бачелет, актрисата Кери Уошингтън, пакистанската ученичка и правозащитничка Малала Юсуфзай, водачката в световната ранглиста по тенис Серена Уилямс и други.

Джанет Йелън стана първата в историята жена, оглавила Федералния резерв на САЩ.

Само един футболист е попаднал в класацията. Това е португалецът Кристиано Роналдо, мегазвездата на "Реал" (Мадрид). В класацията липсва главният му съперник – аржентинецът Лео Меси от „Барселона“.