Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министър-председателят Бойко Борисов поиска днес Европейският съюз да изпрати експерти, които да наблюдават реформите в българската съдебна система, вкючително в прокуратурата.

Той каза пред репортери, че идеята „току-що“ му хрумнала, докато обсъждаше с журналисти проект на Европейската комисия за европейска гранична агенция. Той предвижда тя да надзирава как държавите-членки охраняват външните граници на съюза и да им праща „екипи за намеса“, ако не се справят добре.

„Всеки, който не се справя, му се налага помощ, както ние бихме искали да ни помогнат сега в съдебната реформа със свои пратеници да наблюдават всяка една стъпка, която правиме и да сме сигурни, че тя е в правилната посока. Това не е обидно за държавата“, каза Борисов, влизайки в среща на върха на ЕС.

„Ако не се справяш и видно е, че хората не го одобряват, и ние искаме да стане по-добре, защо да не ни помогнат с двама-трима експерти? Включително и в прокуратурата да отидат двама, които да наблюдават всичко, което се прави, за да са наясно колегите в Европа, че се полагат тези усилия“, добави той.

Запитан от репортер дали това е нова инициатива, премиерът отоговори: „Това е инициатива, която току-що ми дойде на ум“.

Европейската комисия наблюдава от девет години реформите в правосъдието и във  вътрешните работи на България и Румъния. За целта тя периодично изпраща в двете страни експертни мисии и след това публикува годишни доклади за резултатите. Следващият се очаква през януари 2016 година.

Не беше веднага ясно с какво „пратениците“, които Борисов предлага, се различават от съществуващия механизъм за наблюдение. Той беше наложен на България и Румъния като условие да бъдат приети в ЕС през 2007 година.

Ключови думи

Коментари

ozzy

Тъп, по-тъп, най-тъп - тиквата, а по-най-най-тъп - матр'ряла на тиквата.

Инспектор Стрезов

Айдееее, партийният матрял направо се подмокря. Знае Баце с кво да ги омайва.

оллеле

Бойко става опасен за управлението на България. Той е като някаква политическа проститутка и само някой да му дава пари е готов и него да го включи в играта.

Николов

Току що беше обявен краха на тезата на Борисов,че изгражда стабилна България. Бизнесът обяви,че изминалата година е била неблагоприятна за бизнеса и резултатите му са влошени. Хайде, тези, дето стоят на амбразурата като матросовци да защитят тезата за стабилността.

Veluga

Дошло му на ум! Май са му дошли газове и объркал нещата.

Маѝ по-добре да назначат и правителство отвън,че нашите са като стадо бесни маѝмуни-голям шум и нулев резултат.

Цитатът на годината,според мен:"Министър-председателят Бойко Борисов поиска днес Европейският съюз да изпрати експерти, които да наблюдават реформите в българската съдебна система, вкючително в прокуратурата.Той каза пред репортери, че идеята „току-що“ му хрумнала, докато обсъждаше с журналисти проект на Европейската комисия за европейска гранична агенция." Някой да вярва на мафиотската лисица ББ,че тази идея току що му дошла в тиквата?Ако е така,то той ще си вкара най-големия автогол в политическата си кариера.Европейските "надзорници" в системата на правосъдието и прокуратурата могат да му изядат главата и това той със сигурност го съзнава.Затова си мисля,че тази идея му е внушена от някой "началник " от ЕС.За мен това е един много добър знак,а именно,че ЕС не са ни забравили съвсем и искат да помогнат някак.

Дано си прав!

socialen

Тази инициатива е изпращане на началниците на нашите платени протестъри диретно в съдебната система.

socialen

Причината, че не ни искат Шенген е друга и няма нищо общо със Съдебната система. Истинската причина е, че сме много бедна развиваща се Държава с масова безработица. В момента, в който ни приемат, ще изнесем законно безработните от тука и ще ги внесем в Шенген. Там, обаче, повечето страни също имат вече масова безработица. Затова не ни искат.

Теб със сигурност няма да те искат. С това мислене и логика които демонстрираш, не бих се учудил ако си безработен.

socialen

Юнкер ни подкрепя, защото знае, че няма да ни приемат в Шенген.

смях

Егати върховния лицемер! Спъна лично, изпълнявайки заповед на Пеевски+Цацаров, съдебната реформа, сега ни лук ял, ни лук мирисал...Ама наистина ли има вече някой да му вярва?

Сия

А механизмът за сътрудничество и проверка, известен в България като "докладите на Брюксел"? Той по същество е точно това, което сега му било хрумнало. Идеята ми се струва по-скоро да се елиминира този механизъм, защото му пречи.

Богдан Николов

Много правилно! Ние няма да откриваме топлата вода,тя вече е открита. Така,че е много по- добре да се вземат направо готовите такива от съдебната система на развитите Европейски страни!

дебелян пеевский

Само една дума тука: БОРКОР. Който не помни, да гугли. Рапоня пуска димки.

глупости

европейци в съдебната система само ако заместят ефективно торбите в прокуратурата. Експерти там - това са кърпички за избрисване на гъ..ве

socialen

Ходът на Борисов не е никак лош и цели да го пази от протестиращите! Борисов знае, че протестиращите са хора на Фондация "Америка за България" и на обвързаните с и финансираните от нея с частни пари от САЩ неолиберални, либертариански, пазарнофундаментални, монетаристки, обективистки, англосаксонски и евроатлантически NGOта. Понеже те се борят за прокарване на американските интереси, то Борисов иска ЕС да го защити от тях с това предложение. Явно с Домусчиев наистина са хвърлили окото за национализация на американските ТЕЦовете, за да ги вземе Домусчиев.

gogo

Разбира се - елате да ни видите, но ние ще си я караме както знаем. Нали, баце? Как само ги изигра!

Според мен

Това не е лошо ,ако върви в комплект с "европейски главен прокурор". Нали всички се кълнем в Евроап .... ще приемем нещата , те искат и без това централизрана прокуратура !

Дошло му било на ум?!?! На ум ти идва ако имаш такъв. Б(Г)ойко е доказал убедително, че такъв няма. ЕС трябва да помисли не само прокуратура но и полиция и съд. За преса, радио и ТВ да не говорим.

ddir

Бойко си е признал публично ПРОВАЛА В съдебната реформа! По-ясно признание от това няма.

един

един въпрос. Как конституционно ще се уреди ЕВРО-надзора над съдебната власт. Има ли въобще НЕЗАВИСИМ СЪД в България?!!!

socialen

На съдиите нищо не им пречи да бъдат независими!

ПСИХИАТЪР ГО КАЗА:

За отношенията между България и ЕК след решението за "Южен поток"... "Сега Юнкер утешава Борисов в прегръдка като малко дете – много унизителна ситуация. Тази любов, която се излива върху нашия „ням“ министър-председател на европейски терен, не е нищо друго, освен едно велико и спорно снизхождение. Това не е уважение. … Намирам тази картина, която представлява предмет на голямо самохвалство на нашия премиер, за много натъжаваща. Не става дума за достойнство, става дума за васална, в някакъв смисъл просешка позиция, която се задоволява със сантиментални жестове, с това, което ще получи през прегръдката на хора, които по предположение не ни уважават същински." И си окачи в рамка на стената картата с тръби дет Боцко му я начерта! Вместо Юнкер да я даде на експертите и някоя от тях да се реализира.. Първата тръба, за която Юнкер даде парите бе Полша-Литва. А БАЦЕ таз тръба дори не я и сложи на картата... Пък и с едни 100 млн. евро са лизнахме пред Юнкера и пак нищо. Сал титлата ПРЪВ ХУДИЖНИК НА ЕС ни даде с потупване по рамото и "ша видим" каза. Досущ кат ТАНТЕТО от 2010-га га Боцко и плачка на рамото. Да награди отличниците на Европа. Процентът самоучастие в европроектите от 20 на 5 да направи. Кат на останалите двойкаджии в Европата. Та нейното "ша видим" още виси над ореола на Боцко..

историк

За мен критерий за добра политика са големите европейски ръководители. Със сигурност те са избрани в честни избори ! Щом се прегръщат с Борисов, щом го хвалят, щом идват на посещение в България,щом лобират да ни изпраща европейския съюз пари по разни европейски програми, значи Премиера си ни е супер ! Не съм от ГЕРБ, нямам и намерение да ставам член на тази партия, но за критикарите трябва да кажа, като човек занимаващ се с история, че България е имала такъв авторитет в Европа само по времето на Борис трети до 1943 година ! И един съвет, четете книги, вестници и учебници, издадени в България преди 1944 година, за да разбирате малко от реална политика ! Не може да има реален политически анализ във вестник, който се финансира от Кремъл !!!

Сия

Разпределението на "пари по разни европейски програми" не става с лобиране, а по предварително определени показатели и срещу представени проекти. А после става разпределението в този джоб и в онзи джоб, за което не случайно държавата е санкционирана нееднократно. Приемете съвета си и за себе си - четете книги, вестници, документи и учебници, помага!

тука е така

Историк замълчи моля те,че се чудя как човек може да изръси толкова простотии в няколко реда!!!Историята няма нищо общо тук в момента,но любовта ти към Борисов има!

тука е така

Този премиер е егати продажника на собствената си държава!!!

АТАКА!

Супер е че Боко се храни на гърба на доверието тук към ЕС, благодарение на него и идиотите около него, евроскептицизма тук расте, а Путин протрива доволно ръчички :)

БСП-дясна България

Никола Гатери и Моника Маковей. Те са достатъчни.

Виктор

Понеже Борисов го вълнува повече мнението и отношението на европейските партньори, отколкото на народа, предлагам да напишем едно отворено писмо до ЕК. От името на народа, до ЕК - моля ви, искаме пратениците, за да видят цялата шуробаджанащина, корупция, свинщина и кражби. Тогава може и да ни съжалят и да опитат да ни помогнат, на нас, народа, а не на правителството.

ABC

Imam chuvstvoto, che BB e ''progovoril'' English ...... Congratulations!

знаещ

Абе тоя в кой свят живее! Нявярно всичко отъждествява с футбола!

знаещ

Направо съм втрещен! Всички, които подкрепят тиквата първо декларират, че не са му фен! Или може би това е спуснатата им опорна точка....Така ли е #историк?

Да бе, да! Току що му била хрумнала. Чел е Кабакчиев, ама не си признава бат ви Бойко.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.