Министър-председателят Бойко Борисов обвини днес политиците и партиите, които говорят за предсрочни избори, че искат да дестабилизират страната и да заличат успехите на неговото правителство.

Той каза, че ГЕРБ е готов да се яви пак пред урните и обвини лидера на Демократи за силна България Радан Кънев, че е направил това, в което преди е подозирал самия Борисов - че ще предизвика ранен вот. Премиерът добави и че Кънев не може да преживее и успехите на финансовия му министър Владислав Горанов срещу контрабандата. 

"Не искам да коментирам другите лидери. Всеки си има партия, да си я гледа. Ако искат, можем да си премерим силите пак", каза Борисов.

Той се изказа за вътрешнополитическата обстановка пред български журналисти в Брюксел в навечерието на двудневна среща на върха на ЕС, която започна днес.

По думите предсрочни избори сега биха стрували 40-50 милиона лева, биха създали напрежение и биха отблъснали инвеститорите.

"От какво са недоволни? Че ръстът на икономиката е 3 процента? Че свалихме дефицита на 2 процента? Че 3,7 милиарда лева изплатихме на вложителите в КТБ, която те съсипаха? Че 2,6 милиарда лева има повече бюджетът от контрабандистите? Искат да им върнат парите на контрабандистите ли догодина?", каза Борисов.

Той добави, че правителството плаща по 50 милиона допълнително към пенсиите, ремонтира старите магистрали и в усвояването на фондовете от ЕС е минало 94 на сто. Премиерът посочи, че дефицитът на здравната каса е намален, а цената на бензина е паднала. Борисов каза също, че има "конституционна реформа, която дори не сме мислели, че може да мине в един такъв парламент". 

"Кое от всичко това не им харесва на няколко групи олигарси, дето бяха свикнали да се хранят от контрабандата?", попита премиерът. Всички да искат да ни намират кусури непрекъснато, а да знаят, че са се провалили, да знаят, че няма да могат да се справят по-добре...Кой може да се справи по-добре? Радан Кънев? В изолацията, в която изпадна?"

"Моята добрина, толерантност, желание за стабилност имат все пак някакви граници", каза Борисов. "Затова аз казах: Ще стоя, като съм поел ангажимент - и към Реформаторския блок, и към ГЕРБ. Радан Кънев беше този, който държеше да знае и, дето се вика, под клетва, че ще изкараме четири години и няма да разбутам аз правителството. Всички ме подозираха, че аз ще търся предсрочните избори, за да можем да си направим по-голямо мнозинство в парламента и да отидем към президентски избори".

Министър-председателят каза, че Кънев иска оставката на финансовия министър Владислав Горанов, защото "го е яд", че последният миналата година събрал 2,6 милиарда лева приходи в повече от заловена или предотвратена контрабанда с помощта на МВР и прокуратурата.