"Ако някой от турското ръководство е решил да оближе американците по едно място, не знам дали това е нужно на американците."

Така руският президент Владимир Путин коментира инцидента от 24 ноември. Тогава турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24 край Сирия. Той дава редовната си годишна пресконференция.

"Свалянето на самолета не е неприятелски акт. Това е враждебен акт", каза руският лидер.

"Когато има загинали, хората обикновено вземат телефона и се обясняват. А те (турците - б.р.) веднага хукнаха към Брюксел и викат: "Нас ни обиждат". Прикриват се с НАТО. Трябва ли й това на НАТО? Кого сме обиждали? Кого сме пипнали?, попита Путин.

Но Русия не е страна, която ще напусне региона заради такъв инцидент.

"Ние увеличихме военното си присъствие в Сирия. Там нямаше руска система за противовъздушна отбрана - вече има комплекс С-400. Ако преди Турция летеше нам и постоянно нарушаваше пространството на Сирия, нека сега да дойде да лети", добави Путин.

КАКВО КАЗА ПУТИН ЗА РУСКАТА ИКОНОМИКА И ПЕТРОЛА

Според него Русия е обидена на Турция, защото само дни преди свалянето на самолета й е обещала помощ в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава"). Путин дал обещанието на срещата на Г-20 в Анталия на среща с турското ръководство.

Колкото до Турция, тя не е постигнала целите, които вероятно е преследвала, а само е усложнила обстановката в Сирия.

"В Турция в момента има пълзяща ислямизация, от която Ататюрк вероятно се върти в гроба си", каза още Путин.

Той допуска, че Анкара е решила да покаже на САЩ, че на власт там са "свои" ислямисти. И припомни как навремето Роналд Рейгън е нарекъл никарагуанския тиранин Анастасио Сомоса Дебайле "наш кучи син". (В действителност изказването е на Фрланклин Рузвелт по адрес на Анастасио Сомоса Гарсия - баща на Анастасио Сомоса Дебайле - б.р.).

"Мисля, че "Даеш" вече е нещо второстепенно. Там се води игра, свързана с икономически интереси. Започнахме да бомбардираме конвои (от цистерни с петрол - б.р.), сега те си движат към Ирак през Иракски Кюрдистан. На едно място открихме 11 000 цистерни", припомни Путин данни, които наскоро огласи Министерството на отбраната в Москва.

Той говори и за срещата си с американския държавен секретар Джон Кери в Москва в началото на седмицата. Путин увери, че Москва подкрепя инициативата на САЩ по подготовката на резолюция на Съвета за сигурност за Сирия.

Русия ще продължи операцията си в Сирия, докато на армията на арабската република е необходима подкрепата на Москва.

"Когато видим, че процесът на сближаване е започнал, започнал е политически процес, и самото сирийско ръководство сметне, че трябва да се прекрати стрелбата и трябва да започне договарянето, от този момент и ние няма да бъдем повече сирийци от самите сирийци. За какво ни е това? Колкото по-бързо се случи, толкова по-добре", каза руският президент.

Той не знае дали Русия има нужда от нова база в Сирия.

"За какво ни е база там? Ако трябва да пипнем някого, и така ще го пипнем", каза Путин.

Той засегна и темата за конфликта в Украйна.

"Ние сме заинтересовани този конфликт да бъде разрешен колкото може по-бързо, но не и чрез физическото ликвидиране на хола в Югоизточна Украйна", каза президентът.

Москва няма намерение да налага санкции срещу Киев. Путин припомни, че лидерите на ЕС са молили Русия да не лишава Украйна от търговски преференции. Но Киев вече няма да има такива преференции.

Путин бе попитан също ще има ли значение дали следващият президент на САЩ ще бъде републиканец или демократ.

"Който и да е той, ние сме готови да работим с този президент, който американският народ ще си избере", отвърна държавният глава.

Очаквайте подробности.