"Моят призив е да насочим общи усилия към постигането на съгласие за свикване на Велико народно събрание", заяви днес пред Нова телевизия лидерът на ДПС Лютви Местан.

Движението няма да подкрепим номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието, защото е опозиция. Партията не е част от управлението и ще гласува като опозиция. Дебатите около съдебната реформа доказали, че реформи със заклинания, с мантри не се правят.

"В българското общество има упорити внушения, свързани с колегата Делян Пеевски. Мисля, че това вече омръзна на българите, и всякакви карикатури от този тип не са смешни. Несериозно е ДПС да е универсалният виновник", смята Местан.

И попита:

"Защо след като ДПС от година и половина не е във властта, не се случват реформите в държавата?"

Партията му нямала ресурс да предизвика парламентарна криза. Опозициите на България не можели да предизвикат успешен вот на недоверие. Много зависело колко ще бъде успешно това управление.

"Без реформи от правителството не може да се гарантира стабилността, която в момента е мнима и фалшива. Моята прогноза е, че предсрочните парламентарни избори ще се случат още следващата година", предрече лидерът на ДПС.

Довечера Движението е на новогодишен купон при Ахмед Доган.

"Той е естественият лидер на ДПС, но не участва оперативно в политиката. Аз му благодаря, че мога да разчитам на неговата експертна оценка. Внушение е, че с него не сме в добри отношение. Това е мечтата на нашите политически опоненти, но няма дори предпоставка за подобно нещо. Не съм разговарял с г-н Доган за оставката на Христо Иванов", каза още Лютви Местан.