Още съвсем малко и всички ще се наредим на опашката. Онази, която ще ни вкара в листите на чакащите в болничните отделения и лекарските кабинети. Ще чакаме за направления, ще отлагаме лечение, но поне с пълно право ще можем да се похвалим, че "вече и у нас е като в Европа". Без да съзнаваме, че губим едно от малкото предимства на българското здравеопазване – бързият и лесен достъп до всеки доктор, от когото имаме нужда.

Записването при джипи в Мадрид, например, отнема близо месец, през който общината обработва съответната кандидатура и посочва свободен лекар в зависимост от адресната регистрация на пациента. Схемата е лично изпитана и не може да бъде заобиколена, защото платените прегледи започват от 60 евро и могат да стигнат до 150-200 евро в някои от по-луксозните частни клиники. За сравнение у нас болният просто си избира доктор и му занася заявление за записване в деня на първия си преглед срещу скромната сума от 3,90 лева.

Известно е също, че в повечето европейски държави специалистите приемат пациенти след предварително записване поне месец-два по-рано. Затова при всяка по-остра болежка, която не е от компетенциите на личния лекар, хората отиват директно в спешните центрове. Там ги стабилизират и ги връщат при джипито, защото правилата не им позволяват да провеждат терапевтично лечение и да проследяват заболявания. Който може да чака, си записва час при специалист или се задоволява с "терапията" в спешния център. Който не може – поема лечението си сам. Другият вариант е да пътува в търсене на по-достъпна и навременна помощ – извън родния си град, в рамките на цялата страна и дори зад граница.

Нещо подобно е на път да се случи и в България от април следващата година, когато лечението на пациентите ще бъде разделено в основен и допълнителен здравен пакет. Безплатното здравеопазване няма да е за всички, а обикновените прегледи и изследвания ще се случват с месеци забавяне – в пълно противоречие на обявените от здравния министър намерения.

 "Ще отпаднат лимитите за направленията. Пациентите ще имат право на определен брой прегледи и изследвания годишно в зависимост от възрастта и специфичното им здравословно състояние".

Обещанието беше посрещнато с аплодисменти дори от противниците на реформата Москов, защото щеше да сложи край на "лотарийния принцип" при раздаването на направленията за преглед при специалист. Ако си отишъл навреме и имаш късмет, получаваш документа, в противен случай чакаш до следващия месец, когато бройката при джипито отново ще бъде нулирана.

Очакванията за истинска промяна се разбиха на пух и прах в момента, в който стана ясно, че новите правила ще важат само за пациентите, които се лекуват изцяло в основния пакет. Става дума за профилактиката и наблюдението на хората с хронични заболявания, заедно с диспансеризацията и болничното им лечение. Времевият хоризонт за терапия на всички останали състояния, които не са спешни, ще бъде не само разтеглив, но и подвластен на личната преценка на лекуващия лекар.

Според една малка подробност в наредбата за разделяне на здравната помощ в два пакета "дейности и услуги, които по преценка на общопрактикуващия лекар могат да бъдат отлагани за изпълнение или преоценка във времето, съставляват допълнителен пакет". А както е известно, за лечение по него ще се чака до два месеца. С други думи, джипитата и лекуващите специалисти ще имат всички правни основания да връщат пациенти и да насрочват прегледи и изследвания след повече от 6-7 седмици.

Другата "новина" е, че няма да има и индивидуален пакет с направления за всеки български гражданин. Идеята била добра, но нямало да види бял свят, "защото няма как" – по думите на заместник-министъра на здравеопазването и председател на надзора в здравната каса Бойко Пенков.

"Аз съм млад, здрав човек и ми няма нищо. Но ето, примерно имам хрема, трябва да отида на лекар, но съм съвсем нов човек за системата. За пръв път посещавам общопрактикуващия си лекар и ако той види, че имам нужда от консултация, тогава ми пише един талон за това остро състояние и ме праща за консултация", опита се да обясни промяната Пенков.

От думите му обаче се разбра само, че догодина ще се процедира както и сега. С единствената разлика, че ако джипито прецени, ще ни кара да чакаме за направление. Любопитно е, че по същата схема ще могат да се отлагат и издаването на болнични, обработката на документи за кандидатстване пред ТЕЛК, както и медицински свидетелства за сключване на граждански брак и постъпване на работа.

Разбира се, проблемът няма да съществува за хората, които могат да си платят. Дори в момента медицинските се изработват за минути и без нито един преглед срещу 30 лева. Болничните се издават "по поръчка" даже и за десетачка. Нищо чудно цените да се появят съвсем официално пред лекарските кабинети в поликлиниките. В услуга на всички, които не желаят да бъдат на опашката.