Реформаторите нямат ходове за действие, смята бившият премиер и лидер на ДСБ и на СДС Иван Костов, затова хората не трябва да ги съдят. 

“Да си говорим честно и да кажем на българския народ: “Вие не сте гласували за реформи. Не сте избрали тези политически сили, които да извършат реформи. Вие сте гласували за стабилност. Вотът на българина е да има стабилност и всеки, който си мисли,  че може да прави реформи въпреки този вот, е наивник. И едновременно с това красив в морално отношение, защото поема една безнадеждна битка“, обясни той в ефира на телевизия "България он Еър".

Той отбеляза, че правителството отначало не било настроено за реформи, но те неизбежно ще се случат в следващите 7-8 години, и макар проблемите, промените на Конституцията сочат за желание за програма

Костов отбеляза протеста на съдиите като много ключов фактор.

"За пръв път Върховният касационен съд застава много категорично зад реформите. Преди това не знам къде им е бил умът. Но този човек – (Лозан  Панов- б. р.) и хората зад него са самата съдебна власт“, коментира Костов.

И допълни, че "тежко опорочената" съдебна система не може да скочи срещу ВКС.

Бившият лидер на дясното отбеляза и възможността за предсрочни парламентарни избори догодина, тъй като местните избори показват, че парламентът сега не е представителен.

“ББЦ на практика не съществува, “Атака“ няма да влезе, АБВ е много вероятно да не влезе, Патриотичният фронт, ако се разцепи, както на последните избори, също не се знае. Така, че ГЕРБ могат да очакват съвсем друга конфигурация в следващия парламент, но дали това им харесва и дали ще предизвикат избори, зависи само от тях“, направи той политическата си прогноза.