Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН изпратиха общо писмо до страните членки да предложат кандидатури за поста генерален секретар, на международната организация, предаде АФП.

Това е първата стъпка към вдигане на завесата на секретността при избора на следващия шеф на обединените нации.
Писмото е подписано от постоянната представителка на САЩ Саманта Пауър, която в момента оглавява Съвета за сигурност, и от Могенс Люкетофт - шеф на Общото събрание.

За първи път към страните членки е отправена покана да предложат възможно най-скоро кандидати за нов генерален секретар, изтъква АФП. Писмото е изпратено до всички 193 държави, членуващи в ООН. Те от своя страна трябва да раздадат на всички други страни писмата със своите предложения. Имената и биографиите на кандидатите ще бъдат публично обявени и те ще могат да се явят на интервюта, подобни на тези за постъпване на работа.

Така ООН изпълни искането на редица страни следващият генерален секретар да бъде избран до известна степен прозрачно.
Прави впечатление, че в писмото Съветът за сигурност и Общото събрание насърчават страните да обмислят номиниране на жени. Изтъкнато е, че слабият пол е поканен да се кандидатира наравно с мъжете.

Всички досегашни 9 генерални секретари в 70-годишната история на ООН са били мъже.

При подбора по традиция се набляга на ротация на географски принцип, гласи писмото. Ако бъде приложен този принцип, след южнокорееца Бан Ки Мун, който в момента оглавява ООН, постът този път се полага на Източна Европа, изтъква АФП. Такова е желанието на Русия, но това не е изрично споменато в писмото. Този регион досега не е излъчвал шеф на организацията.
Двама от възможните кандидати са от България и са жени. Това са настоящият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисарката Кристалина Георгиева.

Досега генералният секретар на ООН бе избиран от петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. Това ставаше при затворени врати. 15-членният Съвет, в който тези страни имат право на вето, обсъждаше непубликуван списък с имена и препоръчваше кандидат на Общото събрание.

Служители на ООН споделиха, че очакват списъкът с кандидати да бъде готов през март. Претендентите ще могат да се срещат неофициално с представителите на страните членки.

Съветът за сигурност ще започне процеса на подбор през юли и ще информира за него Общото събрание достатъчно рано, за да може "щастливият избраник да има време да се подготви за новия пост", се казва в писмото на Саманта Пауър и Могенс Люкетофт. Новият шеф на ООН трябва да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.

Досега са предложени двама кандидати, каза Люкетофт. Това са  бившият председател на Общото събрание на ООН Сърджан Керим от Македония и външната министърка на Хърватия Весна Пешич.

Освен Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, сред възможните кандидати от нежния пол са бившата новозеландска премиерка Хелън Кларк и чилийската президентка Мишел Бачелет.

Този път не се говори за Дилма Русеф - президентката на Бразилия. Тя също бе възможен кандидат, но сега трябва да се бори срещу започнатата срещу нея процедура по импийчмънт в родината й. Русеф е обвинявана в корупция и манипулиране на държавния бюджет.