"Толкова за подкрепата от полицията... Кордон в 3 реда и другарката Витанова най-отпред."

Това е само един от десетките коментари в социалните мрежи, след като протестиращи снощи забелязаха познатата полицайка Анна Витанова. Тя бе сред плътния кордон от униформени, които не допуснаха гражданите да продължат от Народното събрание към Орлов мост. Имаше и сблъсъци.

ПРОТЕСТЪТ: ...AND JUSTICE FOR ALL

"Полицай Витанова (май така беше) не само, че не е уволнена, ами я видях да точи зъби в строй зад протестиращите хора. Тази вечер много жандармерия, много нещо в центъра на София", гласи друг коментар във фейсбук.

Анна Витанова наистина е била снощи на протеста, показват и снимки от събитието. Не е известно дали и как изобщо МВР я е наказало за скандалите, в които тя се забърка досега, но фактът е, че тя отново е част от Специалните полицейски сили.

МВР ПРОВЕРЯВАШЕ АННА ВИТАНОВА ПРЕЗ ЮНИ

Звездата на Анна Витанова „изгря“ в нощта на 23 срещу 24 юли 2013 година, т.нар. нощ на белия автобус. Тогава полицията използва сила, за да проправи път сред протестиращите за депутати и министри. Пресцентърът на МВР я препоръча на медиите като служител на реда, пострадал от протестиращи. Витанова се появи в жива връзка по бТВ от площада пред Народното събрание с превързана ръка и разказа, че е била удряна по лицето и имала синини по тялото.

Някои от хората на площада обаче я разпознаха и започнаха да разказват как тя е била по-агресивна от колегите си, използвала е палка и електрошок, а останалите полицаи се опитвали да я усмирят.

Тогава МВР започва проверка срещу Витанова, твърди самата тя по-късно. Ведомството така и не сметна за необходимо да информира какъв е резултатът, но Витанова се появи две години по-късно по време на протестите в столичния квартал „Орландовци“. Тогава тя се прочу с расистките си изказвания.

АННА ВИТАНОВА: АКО СИ ХВАНАЛ ПОВЕЧКО ТЕН, ГОРИШ...

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че отново ще има проверка срещу Витанова.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче призова за снизхождение към полицайката:

"Аз не казвам, че Анна Витанова е мислила, действала по възможно най-правилния начин. Всеки греши, но и всеки има право да мисли по някакъв начин. Само че тя носи униформа. И понеже носи униформа, и понеже е заедно с колегите си всеки ден на места, които ние просто гледаме отстрани, хайде да проявим малко повече уважение и разбиране към хората с униформа", заяви Цацаров на 24 юни тази година.

Половин година по-късно неговите думи изглежда са били послушани. Витанова отново е срещу протестиращите.

Как не ги е срам да пратят три синджира полицаи, воглавè с Анна Витанова, да пазят да не би случайно да вземем да блокираме Орлов Мост в подкрепа на истинска ‪#‎реформа‬?! Да ни блъскат като рогат добитък? ‪#‎Кой‬ го е страх толкова много? Не и нас!“, гласи един от многото коментари в мрежата.