Абсолютно всички училища в Лос Анджелис бяха затворени днес, а учениците предупредени да не тръгват за класните стаи и да стоят далеч от сградите, ако вече са пристигнали, съобщава Си Ен Ен. Такова чудо досега не се е случвало, но заради заплаха от бомба, началникът на полицията предприе драстичната мярка.

Днес в клас няма да влязат 660 000 ученици плюс 250 000, които са по програми за допълнително обучение. 

Заплахата е дошла по електронен път, разказа шефът на полицията Стив Зиперман. Той посочи, че става дума за пратки и пакети, адресирани да няколко учебни заведения, но отказа да съобщи точно кои. Според него заплахата е била основателна и затова властите са приели извънредната стъпка.

Не можем да не предприемаме всичко необходимо след онова, което се случи неотдавна в Сан Бернардино, аргументира се началникът. Както е известно през миналия месец мъж и жена, радикализирани и поклоници на "Даеш" избиха хладнокръвно 14 души в Сан Бернардино. Ранени бяха над 20. Полицията ги намери и застреля. В дома им бяха открити 12 бомби, десетки пушки и автомати, както и над 6000 патрона. Президентът Обама обяви, че това е терористичен акт.  

Не мога да рискувам живота на ученици след кървавите събития в Сан Бернардино, каза Зиперман. И докато и последното училище в града не бъде щателно претърсено, няма да отворя сградите, допълни той.

По-късно около обед нюйоркската полиция заяви, че училищните власти са получили същата анонимна заплаха, каквато принуди Лос Анджелис да затвори своите училища, но са сметнали, че електронното писмо е „недостоверно“ и го разследват като измама.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио и полицейският комисар Бил Братън обявиха, че още няколко района в САЩ са получили електронни писма със заплахи, но спецове по тероризма са преценили, че учениците не са в опасност.