Днес парламентът ще гласува на трето четене промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Във временната комисия тези промени минаха за около 10 минути без никакви дебати. Дали обаче ще бъде така и в зала не е съвсем сигурно.

Ако депутатите от Реформаторския блок (РБ) не подкрепят промените, те няма как да минат без подкрепата на БСП. Ако и социалистите обаче гласуват против текстовете, то те няма да успеят да съберат 180 гласа. Това означава, че на трето четене поправките ще трябва да бъдат гласувани отново след между 2 и 5 месеца.

Ако всички депутати, освен тези на РБ и БСП подкрепят промените, то те ще съберат 179 гласа. ГЕРБ имат 84 депутати, ДПС 36, Патриотичният фронт 18, БДЦ 14, АБВ 11, "Атака" също 11. Независимите депутати са 5.

Промените в Конституцията станаха причина за оставката на правосъдния министър Христо Иванов и излизането на ДСБ в опозиция. Така те изразиха недоволството си от текста, според който прокурорите имат мнозинство в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Ако се вярва на изявленията им, в БСП са категорични противници на промените в Конституцията като цяло. Именно социалистите обаче подкрепиха текста за прокурорското мнозинство и с тяхна помощ той събра над 200 гласа.

Възможно е също част от РБ да подкрепи поправките на трето четене. От ДБГ вече заявиха, че с тях се прави крачка напред, имайки предвид разделянето на ВСС на две колегии, избирането на парламентарната квота във ВСС с мнозинство на 2/3, отпадане на тайното гласуване във ВСС и т.н.

Едно е сигурно - ако текстовете днес съберат 180 гласа това ще означава, че или БСП, или реформаторите са направили някакъв компромис. Дали ще е "исторически" предстои да видим.