Причината за наводненията във Видинско отново са непочистените речни корита.

След като водната стихия отнесе мостове, пътища и къщи в селата Ружинци и Чупрене социалното министерство реши да наеме безработни от региона да чистят речните корита по програма за временна заетост. Общо в двете общини има около 250 души без работа, от които около 100 ще са необходими за премахването на боклуците и дънерите от коритото на река Лом. Те ще трябва да изнесат и нечистотиите от затлачените преливници на микроязовирите в района.

Преди две години точно запушен преливник стана причина за скъсването на стената на язовир Ивановци и предизвика трагедията в харманлийското село Бисер, която взе 10 жертви. Проверка на икономическото министерство тогава установи, че в България има около 600 опасни язовира. 

В момента в Чупрене и Ружинци бедственото положение остава. През миналата нощ най-тежко е било положението в селата Горни Лом, Долни Лом и Плешивец. Там местните цяла нощ носиха чували с пясък, за да спрат покачването на водата. В селата още снощи е доставена минерална вода, тъй като водопроводът е прекъснат. 

Чака се и от София да пристигне военна техника, с която да се отпуши речното корито и водата да спре да се вдига. Общо 150-200 къщи в Чупрене са наводнени, обяви кметът на общината Ваньо Костин пред Нова телевизия.

Очаква се проливните дъждове да продължат и през уикенда.

Вчера пороен дъжд, придружен с градушка, наводни пътни участъци в Ловешка област, като за половин час беше затворен за движение главният път "София - Варна" в района на село Български извор, след като нивото на водата е достигнало 25 см. Областният управител на Ловеч Милко Недялков съобщи, че в момента е сериозно положението в района на селата Борима и Старо село в Троянско. Пътят между тях е залят от дъжда и затворен за движение. От планината се стича вода около метър и половина.