За трета поредна година страната ни губи най-много хирурзи, акушер-гинеколози и анестезиолози, защото специалистите предпочитат да работят зад граница. От началото на 2015 г. общо 509 доктори от различни области на медицината са извадили разрешително за работа в чужбина, сочи статистиката на Българския лекарски съюз. В същото време випускът от студенти на всички медицински университети в страната е едва от около 500 души.

"Не е ясно каква част от лекарите заминават и колко от тях се връщат обратно в страната, но самото желание да се реализират извън страната е достатъчно показателно за размерите на емиграцията", сподели д-р Юлиян Йорданов, председател на акредитационния съвет на съсловната организация.

По думите му българските специалисти предпочитат да работят най-вече в Германия и Англия, но заминават също за Ирландия, Франция и скандинавските страни. Проблемът е, че не малка част от тях са с по две специалности, което означава, че държавата ни губи професионални кадри - хора, които са учили в България, но ще развият истинския си потенциал зад граница. Парадоксът е, че избират реализацията в чужбина не заради ниското заплащане у нас, а заради проблемите и хаоса в собствената ни здравна система. Другата причина е липсата на достатъчно възможности за професионално развитие. Нагласите им са събрани в анонимни анкети, попълвани от всички, на които лекарският съюз е издал сертификат за добра медицинска практика (за работа в чужбина) през годината. 

За да не се окаже страната ни без лекари след време, част от усилията на държавата сега са насочени към задържане на младите специалисти. След промените в Наредбата за специализациите интересът към тях определено е по-голям и все повече завършващи студенти по медицина се възползват от възможността да придобият специфични знания и умения. По данни на Министерството на здравеопазването към момента 1052 български лекари специализират, 770 от които са новозавършили. В същото време болниците, акредитирани за обучение на бъдещи доктори, са обявили 900 свободни места за специализанти.

"Ако трябва, пак ще променим наредбата, за да задържим младите в България. Вярваме във вас, защото това, което сте направили до тук, е най-малкото, което се очаква от вас занапред", коментира заместник-министърът на здравеоването Ваньо Шарков.

На официална церемония днес, заедно с председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцеслав Грозев, той връчи годишни стипендии на 61 млади български лекари. За четвърта поредна година съсловната организация подарява на медиците-отличници по 400 лв. на месец за период от една година, за да ги мотивира да останат и да работят в България.