Акциите на Apple поевтиняха в понеделник с 2%, след като няколко водещи анализатори за първи път прогнозираха спад на продажбите на iPhone през 2016 г., съобщи Блумбърг. Основните причини за очакванията са проблеми при доставчиците на компоненти, както и по-слабо търсене в презадоволените пазари в развитите държави.

БИЗНЕСЪТ НА APPLE ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАВИСИ ОТ IPHONE

Ръстът на продажбите на Apple става все по-зависим от iPhone, след като бизнесът с таблети се свива, а интересът към лансирания с много шум и фанфари смарт часовник Apple Watch не се радва на сериозен интерес от купувачите.

Положителната светлина на хоризонта все пак е Китай, където покупателната способност на населението нараства, а оттам и възможностите за продажби на iPhone.

Ето какво смятат анализаторите:

Morgan Stanley очаква спад на продажбите на iPhone с 6% през данъчната 2016 г. в съобщение до инвеститорите от 13 декември. В него се обръща внимание, че Китай ще бъде единственият от големите пазари, който през последното тримесечие на 2015 г. ще отчете ръст на продажбите на iPhone на годишна база.

JPMorgan Chase & Co. на 13 декември публикува доклад, в който обърна внимание, че продажбите през ноември "дават ранен сигнал за слабостта на жизнения цикъл на iPhone 6S". Банката понижи прогнозата си за продажби на смартфона от 75 до 77 млн. на 75 млн. бройки през четвъртото тримесечие, като преди това очакваше да бъдат изтъргувани между 75 млн. и 80 млн. айфони.

Анализаторите от Drexel Hamilton съобщиха миналата седмица, че 97% от тайванските доставчици на компоненти за iPhone са заявили по-ниски продажби на годишна база. Drexel очаква продажбите на iPhone да се увеличат с 4% на годишна база през първото тримесечие на 2016 г., но да паднат с 4% през следващия период.

Credit Suisse съобщи в началото на декември, че Apple е намалила заявките си за компоненти през ноември, като предположи, че това се дължи на по-слабо търсене на новия iPhone 6s.