Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската гранична агенция "Фронтекс" да прерасне в европейски корпус за охрана на сухопътните и морските граници на съюза, който разполага с постоянен личен състав от 1 500 до 2 000 души и е на пряко подчинение на Европейската комисия.

Това се очаква да предложи тя днес след обяд като поредна стъпка в борба с миграционната криза.

В сегашния си вид "Фронтекс" разчита на кадри и материални ресурси, които държавите-членки му предоставят доброволно. Освен това агенцията няма оперативни правомощия.

Предложението на Комисията, което заместник-председателят ѝ Франс Тимерманс и комисарят по миграцията и убежището Димитрис Аврамопулос, се очаква да представят в Европейския парламент в Страсбург, има в основата си френска идея.

Тя е "Фронтекс" да бъде засилена финансово и кадрово и да разполага с постоянен личен състав, който да бъде изпращан в критичните точки по външните граници на ЕС, след консултация със съответните национални власти.

Сега охраната на границите е изцяло национална отговорност. От това следва, че страни, които не се справят сами с нея, създават миграционен проблем за останалите и заплаха за свободата на движение в ЕС.

Няколко държави – Австрия, Германия, Дания, Словения, Унгария, Франция, Швеция -  от европейската зона без граничен контрол, известна като Шенген, върнаха граничния контрол, заради стотиците хиляди мигранти влязли незаконно в ЕС през Италия и Гърция.

За възстановяването на контрола цитираните държани се позоваха на клаузи за извънредни обстоятелства в Шенгенския граничен кодекс.

Тези мерки засягат основата на ЕС – премахването на границите между членките му – и оттук застрашават бъдещено му като политически проект. Няколко срещи не върха на ЕС посветени на миграцията тази година подчертаха като приоритет охраната на външните граници.

ЕС не може да я гарантира, когато тя изцяло е в ръцете на отделни правителства. Проектът на Комисията означава, че страните-членки са поканени да отстъпят още част от националния суверенитет. Това вещае трудни дебати в законодателните органи на ЕС – Съвета на министрите и Европейския парламент.

Ключови думи

Коментари

тука е така

Значи трябваше ви 3г да се сетите,евала!

разгеле, видяха очевидното

Жив да не бях - конкретно, при това правилно предложение!

ДА!

С две ръце съгласен. Също и съвместни митнически патрули. Да секнат на гербаво-дупесарите далаверите.

65

Както се казва, да им имам акъла на зелките, ама този дето им идва после. Да почват незабавно с процедурите, умуванията, сондажите, съгласуванията и гласуванията, та белким до 2-3 години да стане.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.