Всички линейки в страната ще трябва да се отзовават за минимум 8 минути и за максимум 2 часа при пострадали, нуждаещи се от неотложна помощ.

Това са основните критерии на одобрения с наредба от здравния министър д-р Петър Москов нов стандарт по спешна медицина. Документът вече е качен на сайта на ведомството, а до края на месеца ще бъде публикуван в "Държавен вестник". Текстовете му обаче ще влязат в сила чак от 1 септември 2016 г., за да се даде време на центровете в страната да се приспособят към промените.

ЗА 211 000 БЪЛГАРИ НЯМА БЪРЗА ПОМОЩ

Стандартът разделя спешните състояния в три основни групи и въвежда различни категории на грижата за пациента (т. нар. медицински триаж). Всички пострадали с опасност за живота ще бъдат определяни с код "червено", а линейката ще трябва да стига до тях за не повече от 8 минути. В същата група задължително ще попадат също всички деца и бременните жени.

Според самото определение "Критичен спешен пациент с код червено е човек с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане с висока вероятност от летален изход, ако не се предприемат незабавни действия. За такива пациенти незабавно трябва да се окаже помощ с възможно най-напреднали техники за поддръжка на живота от лекарски екип с най-висока компетентност".

При пострадалите, чието състояние може бързо да се влоши, ще се дейтва с код "жълто", а медицинските екипи ще трябва да се отзовават за максимум 20 минути.

"Нестабилен или потенциално нестабилен спешен пациент с код жълто е човек с подозиран риск и потенциална опасност за живота, налице са признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения с висока вероятност от настъпване на тежки последствия за жизненоважните функции, системи или органи, ако лечението не се приложи бързо".

Код "зелено" пък ще е за хората в стабилно състояние, които биха могли да се придвижат и сами до най-близкия спешен център. Все пак и за тях ще има линейки, но те ще могат да се забавят в рамките на два часа. Има и допълнително изискване спешните екипи да транспортират пострадалите, независимо от кода на спешност, за не повече от 10 минути до най-близката болница.

Самото сортиране на пациентите ще се извършва по телефона от обучени служители на спешния телефон 112. Всички те ще работят със специални въпросници и симптоматични карти, за да могат максимално бързо да определят кода на спешност. Хората ще бъдат питани не само какво се е случило, колко души са пострадали и дали всички са в съзнание, но също дали кървят или издават странни звуци при дишане. Така например, при топлинен удар или измръзване, ако пациентът е със затруднено дишане, ще бъде категоризиран с код "червено". Ако е в шок или трепери, без влошено общо състояние, ще бъде определян с код "жълто", а при още по-леки симптоми – с код "зелено".

ЕДНА СПЕШНА ПОМОЩ ЗА СОФИЯ И ОБЛАСТТА

В същите карти е описано и какви екипи трябва да се отзоват на повикването. На място самите специалисти пък ще преценяват дали има нужда от промяна на кода за спешност, както и в коя болница да бъде транспортиран пострадалият. Според стандарта, линейките ще оставят пациентите в най-близкото лечебно заведение, но ще имат право да пътуват и по-далеч, ако е необходима специфична помощ.

Предвидена е и възможност за въздушен транспорт, но само след сложна преценка, при която ползите са повече от рисковете.

Отделно стандартът определя и основните условия, на които трябва да отговарят спешните отделения. Заложени са дори критерии за приемните и чакалните според броя на преминалите болни през годината – всички те трябва да са с определена квадратура и да разполагат с базова апаратура за оказване на първа помощ. Записано е също, че само болници, чиито спешни отделения са с най-високото трето ниво на компетентност, имат право да осъществяват дейности по обучение и квалификация на висш и среден медицински персонал.

Нови дефиниции:

СПЕШНО СЪСТОЯНИЕ е всяко внезапно възникнало и неочаквано медицинско болестно състояние, увреждане или обстоятелство с животозастрашаващ, заплашващ или потенциално животозастрашаващ характер, с достатъчна по сила тежест, което може да доведе до критични нарушения в жизненоважните функции, загуба на функция на орган или на част от тялото, временна или постоянна инвалидизация или смърт, ако не се предприемат незабавни медицински действия, целящи физиологична стабилност и ефективно дефинитивно лечение на спешния пациент.

СПЕШЕН ПАЦИЕНТ е всеки, при който е налице нововъзникнало и неочаквано състояние на болест, увреждане или друго обстоятелство, което го поставя в пряка, заплашваща или потенциална опасност за живота, с нужда от провеждане на спешни диагностично-терапевтични действия или транспорт, които ако не бъдат предприети навременно или незабавно, биха довели до необратими морфологични или функционални увреждания на жизненоважни органи, телесни системи или смърт.