Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вече може да проверите какъв диалект на българския език говорите. Отговорът в нова карта, създадена от учените от Института за български език при БАН. Интерактивната карта отразява диалектната делитба на родния ни език. Тя се разпростира на територия, далеч надхвърляща държавните граници на България. "Езиковата територия далеч надхвърля държавната", обяснява пред БНР  доц. д-р Ана Кочева от Института за български език при БАН.

"Седем пъти в различни исторически времена държавната територия е била намалявана, но по тези места и сега се говори български език", каза още доц. Кочева. Не става дума за политически претенции, а за отбелязване от научна гледна точка, че и извън границите ни в съседните държави се говори на български, пояснява тя. 

Езиковедите планират в бъдеще с натискане на клавиша на картата да може да се чуе автентичен запис на човек, който говори съответния диалект. Това е крайният етап от проекта. Преди това върху съответното населено място - ако е достатъчно голямо, трябва да се появява прозорче, в което да са описани особеностите на съответния местен говор.

Картата на диалектната делитба на българския език е на адрес: http://ibl.bas.bg//bulgarian_dialects/

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.