Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Външната политика и политиката за сигурност - понастоящем в САЩ това е най-често обсъжданата тема от кандидатите на републиканската партия за президент. Според наблюдателите обаче, те не разполагат дори и с минимална външнополитическа компетентност. "Досега нито един от кандидатите не прави впечатление да разбира много от външна политика", казва Констанце Щелценмюлер от института "Брукингс" във Вашингтон.

Експертката все пак съзира известен потенциал у младия сенатор от Флорида Марко Рубио. "Доналд Тръмп и Бен Карсън обаче блестят с "безкрайно невежество" по темата", казва Щелценмюлер. При това в Щатите външната политика се превърна в най-важната тема след атентатите в Париж и Сан Бернардино, изтъква тя.

"Външната политика играе много по-важна роля от всички други предизборни битки от 1980-та насам", казва Лауренс Хас от "American Foreign Policy Council". Навремето надпреварата между Джими Картър и Роналд Рейгън премина под знака на геостратегическото мерене на сили със Съветския съюз.

Страховете на американците

Днес жителите на САЩ се притесняват най-вече от терора на т.нар. "Ислямска държава" и от кървавия хаос в Близкия изток. "А колкото повече страхове таят американците, толкова по-голяма роля ще играе външната политика", казва Лауренс Хас. Констанце Щелценмюлер вижда и други причини, поради които републиканците са се концентрирали върху външната политика: "Администрацията на Обама се бори с проблеми, за които просто няма реално окончателно решение. Изпробвани бяха различни варианти и междувременно цари известно безсилие.". А това, според Щелценмюлер, води до гръмки лозунги в предизборната борба от рода на: "Ако дойда на власт, ще скъсам договора с Иран" или "Ако бях президент, щях да бомбардирам масирано Сирия!".

При всяка възможност Доналд Тръмп не пропуска да повтаря как искал да изравни със земята т.нар. "Ислямска държава" и нейните терористични клетки. Тед Круз пък говори за "масирани бомбардировки". Подобни изказвания се харесват на избирателите - особено когато са свързани и с подкрепата за Израел. Но всеки президент, който дойде на власт, бързо ще установи, че съществуват сериозни възражения срещу подобни недобре обмислени практики.

Апогеят на поредицата популистки провокации на Доналд Тръмп беше предложението му за налагането на забрана за мюсюлманите да пътуват до САЩ. "Той използва страха на американците от терора и следва републиканския мисловен модел по отношение на миграционната политика. Това не е външнополитическа позиция, а част от миграционната политика на републиканците", казва Лауренс Хас. Според Констанце Щелценмюлер, Доналд Тръмп за пореден път доказва, че е "безскрупулен популист с фашистоидни наклонности". Въпреки всичките му крайни тези обаче, и Доналд Тръмп не стига толкова далеч да настоява за изпращането на сухопътни военни сили в Сирия. "В този смисъл републиканските кандидати са по-близо до реалността, защото знаят, че американците няма да прегърнат тази идея", казва Констанце Щелценмюлер.

Почти всички външнополитически експерти във Вашингтон са единодушни, че Доналд Тръмп няма "смислена стратегия", а води "рефлекторна външна политика". Тед Круз, който, според анкетите, е най-силният му конкурент, също не убеждава с нищо анализаторите. "В миналото той използва споразумението за ядрената програма на Иран и го превърна във въпрос на оцеляване за Израел", казва Констанце Щелценмюлер. Що се отнася до ислямистите, той иска да повали ИД с въздушни удари. "По отношение на Русия пък, от Круз, както и от повечето републикански кандидати се дочуват само повърхностни и в крайна сметка безпомощни предложения. Повечето републикански кандидати не са наясно дали трябва да възпират Путин, или трябва да сключат сделка с него", подчертава Щелценмюлер.

По примера на Рейгън ли?

Факт е, че нито един от републиканските кандидати няма компетентността и опита на Хилари Клинтън. Но Щелценмюлер и Хас смятат, че сенатор Марко Рубио дава повод за надежди. "Марко Рубио има поне дългогодишен опит като сенатор, пътувал е много по света и в Сената се е занимавал с въпроси по същество", казва Констанце Щелценмюлер.

Бившият президент Роналд Рейгън е пример за подражание на голяма част от кандидатите на републиканците. Навремето Рейгън използва понятието "Империя на злото", визирайки бившия Съветски съюз. Но неговата външна политика не се ограничаваше до идеологическа агитация. "Мнозина републиканци, които днес цитират Рейгън, изобщо не са наясно, че неговата външна политика беше съпроводена от много добра дипломация", подчертава Констанце Щелценмюлер.

Текстът е публикуван в Дойче веле.

 

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

"те не разполагат дори и с минимална външнополитическа компетентност" -- ма моля ви се, не пишете такива работи, Томов от Флорида ще получи апоплексия и няма да има кой да ни забавлява после с компилации от забавни републикански глупости. А че републиканците са невежи тъпаци, невежи тъпаци са, но най-смешното е колко добре Тръмп разигра претенциите им, че са нещо повече. Тръмп вкара мръсните хватки на републиканската партия (атаки към опонентите по расов признак или пол, а не по същество към политика) от полумрака на PAC (political action committees, техните "непартийни" бухалки) директно в политическата битка, обаче по-превзетите републикански кандидат-президенти не смеят, щото се надяват на гласове от необвързаните с партия американци. Драмата е, че за да гепят партийната номинация, където доминират хора с ъъъ политическия профил на вашия кореспондент, трябва да се кооптират тийбагърите, а за победа на изборите трябва да се апелира към по-широчък електорат и републиканците са в небрано лозе. Просто е кеф да гледа човек как се стараят да се поклонят едновременно на войнстващата християнска талибания, която Рейгън вкара в политиката и на "американските ценности", които се споделят от цялата популация.

SRQBoyboy

Тъпакът в случая е само един - дебелан дебелосерковски. Страхотният външнполитически опит на Хилъри Клинтъсн доведе за първи път в историята на САЩ до убийство и гавра с американския посланик в Либия Крис Стивънсън. Да не говорим за гафовете и в Русия, когато екипът и не можа да направи добър превод на reset и перезагруска. Има много голяма вероятност следващият президент на САЩ да е републиканец. Най-вече, защото неграмотната полтика на Онама подпали света от четирите краища. Стигна се дотам, че затъващата в криза Русия се подиграва на "успехите на Обама срещу тероризма в Близкия изток". Дебелосерковски няма понятие от това, което става в Щатите. Тръмп не е Америка, а подкрепата му е резултат на намерението на американците да използват наказателен вот дрещу демократите. Най-вече заради това, че забиха икономиката в калното дъно с необуздания си аптетит да харчат колосални суми. Дебелане, тази лъжица не за твоята уста. Кажи колко плати за фалшивата диплома от, какво беше ЮСУ ли ми казваш. Всичките ти напъни да кажеш нещо са напрази, написаното по-горе е на нивото на петокласник. Върви се упражнявай в Блиц или ПИК, мястото ти е там. В медийния свинарник!

Иван

Невежо ви е лайняното негро с негърски ниския коефициент на интелигентност и безкрайно тесния му африкански кръгозор. Откак го монтирахте за президент се покрихте със вечен позор. Плуя в тотално лайняните ви ляво-либерални безмозъчни кухини!

Как точно плуеш? Разплуваш ли се?

artist

Иване, Иване, много си зле! Или просто си един комплексиран българин-националист, а те по правило са расисти.И неграмотни.

Развеселен

нека плюят Доналд. Той вече спечели, разчупи ужасното табу сакън да не кажеш нещо политнекоректно. Важното е да има качествена промяна към по-консервативна политика, а не конкретния човек

"Има много голяма вероятност следващият президент на САЩ да е републиканец" -- ахахаха, ама Томов е като всички бивши комунисти, сега рипъбликейнци, никога не разочарова с републикански глупости :) Томов, провери си ФАКТИТЕ. Едно, има няколко убити посланика. Две, републиканските "разследвания" за Либия не изкараха нищо, в което да може да бъде упрекната баба Хилъри. Три, за Русия даже не споменавай, докато на власт беше Клинън, в Москва командваше Строб Талбот и Елцин трепереше. Откак останките от никсъновата администрация около Буш вдигнаха цените на нафтата, щото те от това ядат, Путин стана заплаха за света с петродолари. Това само заради Бушовата политика и само защото Буш, как беше, му беше "усетил душата". А защо Русия е "затъваща в криза" няма нужда от обяснение, сладурче, заради санкциите с които Обама ги удари и заради срива в цените на петрола. Опсс..... ;) Останалите глупости, що си ги накаканизал са още по-весели. Да Тръмп не е Америка, но е предпочитан републикански кандидат. Да, Обама "срина" икономиката с практически нулева безработица и силен растеж, за разлика от Буш, който я "възнесе", като я прати в криза, невиждана от 1929. Да, Обама изхарчи третия трилион ама за икономиката, след като Буш я зарови като взе първия и втория трилион и ги изсипа в пясъка в Ирак, за да може неговите да крадат оттам и да правят офшорки в Дубай. Питал ли си се някога, защо дубайския бум, който почна през 2004-та угасна през 2009-та, докато нафтата беше скъпа? А броил ли си офшорките на офицери и дребни републикански служители в Залива? А аз може да съм петокласник, ама за разлика от тебе чета новините, глупендърче ;)

SRQBoyboy

Глупако неграмотен, не знаеш дори една статистика да изтълкуваш. Официално безработните тук в САЩ са малко над 5 на сто. Но статистиката, която същевременно сочи, че над 9 милиона души не са заети, показва също колко хора отдавна са напуснали трудовия пазар, защото са загубили надежда. Обаманомиката изглежда добре ако не виждаш истинските резултати от безумното харчене. Да даваш парите на дамъкоплатците, за да изследваш интернет сайтове за запознанства на хора над 55 години. И това ако не е лудост. Дългът вече е близо до 19 трилиона. Ама как ще разчетеш с простата си глава толкова нули. Рсуия и без санкциите и срива на нефта си вървеше надолу, защото я управляват некадърници от кръга на ботоксовото джудже. Дебелане, ще то кажа пак, нивото ти на мсилене е на осмокласник, а дори и те са по-умни и осведомени. Познанията ти за Америка явно са от публикации в руската преса, която ти е промила малкото мозъче.

ТН

Левите от ДВ направо си правят политагитация за лявата Клинтън. За българите, които не са много запознати с партиите в САЩ: Демократите са леви либерали, подкрепят държавната намеса в икономиката, по-високите данъци и имат сходни разбирания с тези на социалдемократите. Републиканците са десните, бизнес настроени, подкрепят средната класа и предприемачите, призовават за по-малко държавна намеса в икономиката. Това разполагане е условно, но ориентировъчно.

дебелян пеевский

О, Томов, а защо Русия не се "сгромоляса" по времето на Буш-Тъпя, когато я управляваше същия човек, а чак сега? За икономика с лаици просто не ми се говори, вие, другарю, нямате и първи клас.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.