Барак Обама, Владимир Путин, папа Франциск, Ангела Меркел и Абдуллах Гюл са сред 100-те най-влиятелни личности в класацията на американското сп. "Тайм" за 2014 г.

Към всеки от попадналите в списъка има кратко описание на заслугите му, направено от някой известен човек. При това приносът на папа Франциск е описан не от кого да е, а от самия американски президент Барак Обама. "Светият отец е морален лидер на света и на делата. Малко са лидерите, които ни карат да искаме да сме по-добри, а Франциск е един от тях", пише господарят на Белия дом.

Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт пък описва единственият руснак в класацията - Путин. "През 2008 г. на същите тези страници писах, че Путин ще остане дразнител за НАТО, източник на разделението в Европа и още един повод Западът да намали зависимостта си от изкопаеми горива. Не познах. Стана по-лошо", коментира г-жа Олбрайт. "Светогледът на Путин е оцветен от отровни фантазии. За някои хора той "спечели" Крим. Ще признае ли победата си за пирова или ще се опита да я повтори? Историята е пълна с агресори, които са триумфирали за кратко, но след това са се провалили", продължава Олбрайт.

Обама е описан от Джо Клайн - политически коментатор на сп. "Тайм". А за Джон Кери предшественичката му на поста държавен секретар Хилари Клинтън. Германската канцлерка Ангела Меркел пък е оценена от футболната легенда Юрген Клинсман.

В класацията на "Тайм" има пет раздела. Освен лидери, там има титани, пионери, творци и икони.

В списъка са намерили място футболистът Роналдо, певицата Бийонсе и десетки други хора.