Няма да има спрени средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), декларираха земеделският министър Димитър Греков и цялото ръководство на Държавен фонд "Земеделие" на спешно свикана пресконференция в Министерски съвет.

Преди седмица ведомството на Греков обяви, че заради нарушения в обществени поръчки през предишния програмен период (2007 г. - 2013 г.), Брюксел има забележки към разплащането на 396,1 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. Имаше критики и заради това, че земеделските стопани масово поръчвали луксозни високопроходими автомобили като BMW X5 M (б.ред., возилото е с мощност 555 конски сили).

Според зам.-шефа на Фонд "Земеделие" Виолета Александрова, вече купените 14 луксозни автомобили, одобрени по проекти по ПРСР в периода 2011-2012 г., ще бъдат за сметка на държавния бюджет.

Александрова обясни, че е са проверени над 100 проекта по програмата, като са открити нарушения са за около 39 млн. евро. “Обсъждат се проект по проект и евентуално ще бъдат наложени съответни корекции”, добави тя.