Правилният път е Реформаторският блок да продъжи да управлява, обяви лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски в предаването "Годината" на Дарик радио. Според него аргументите за това са повече от излизането от властта. В противен случай нямало как в опозиция да се проведат планираните реформи.

"Не виждам аргументи да бламираме в момента правителството. Това ще доведе до спирала на невероятна политическа нестабилност. Това ще бъде пагубно за България. Ще влезем в сценария на правителството на Орешарски, и то за по-дълго време", обяви още Лукарски.

В отовор на въпрос той обясни, че в рамките на Реформаторския блок не е обсъждан вариант, при който част от партиите излизат от управлението, а други остават в него. Той изрази надежда, че такава тема няма да се появи на дневен ред.

Лукарски обясни и че тъкмо заради стабилността досега има ръст на инвестициите и износа както и на промишленото производство, а безработицата е паднала под 10 процента.

На въпрос не е ли залог тъкмо съдебната реформа управлението да продължи в настоящия формат, Лукарски отговори, че спорният текст за квотите между съдии и прокурори във Висшия съдебен съвет съвсем не е поантата на съдебната реформа, макар че случилото се не било приятно.

В стила на премиера той посочи, че се случва да се губят мачове, но заради това не трябва да се излиза от първенството. Освен това хората и бизнесът под съдебна реформа разбират облекчаване на процедурите и по-бързо правораздаване по граждани и други дела, но не и по наказателни.

Според него ГЕРБ трябва да предложат нов министър на правосъдието, СДС няма да предлага, а кандидатура на Меглена Кунева за поста, не била обсъждана.