Най-богатият мексиканец и номер 3 сред световните богаташи (след Бил Гейтс и Уорън Бъфет) Карлос Слим е на път да стане мажоритарен собственик на "Мобилтел". Той държи 26,8 процента от компанията майка на българския оператор "Телеком Аустрия", но скоро в ръцете му ще бъде цялата власт в компанията.

Слим вече депозира оферта за придобиване на австрийския телеком, която бе оценена от инвеститорите на борсата като добра новина. Акиите на компанията поскъпнаха с 8,3 на сто до 7,20 евро за брой.

Слим получава правото да се разпорежда с акциите на основния акционер - държавната инвестиционна компания OIAG, която държи други 28,4% от собствеността.

Държавният холдинг обаче ще продължи да има блокиращо малцинство и ще определя ключови назначения в "Телеком Аустрия" като това на главния изпълнителен директор и на председателя на надзорния съвет.

Освен в Австрия и България "Телеком Аустрия" присъства и на пазарите в Беларус, Хърватия, Сърбия, Македония, Лихтенщайн и Словения. Към края на миналата година компанията отчете приходи от 4,184 млрд. евро.