Два дни след като Христо Иванов подаде оставка от поста министър на правосъдието, темата остава най-обсъжданата. Ако днес не сте следили в подробности новините, тук сме събрали за вас най-важното, което не трябва да пропуснете.

Още рано сутринта депутатът от ГЕРБ Методи Андреев заяви, че ако Реформаторският блок напусне управлението, единственият изход ще бъдат новите парламентарни избори. Лидерът на БСП Михаил Миков обаче прогнозира, че "реформаторите ще свият ушите" е едва ли ще се стигне до излизане от властта.

Малко след това бе първата изява на Радан Кънев, след като обяви, че вече е опозиционен депутат. В прав текст той заяви, че кабинетът "Борисов-2" все повече заприличва на кабинета на "Орешарски", но е негова по-силна версия.

Самият премиер Бойко Борисов пък заплаши реформаторите с това, което се случи у нас точно по времето на правителството на Пламен Орешарски. И ги предупреди внимателно да преценяват своите действия.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски (ДБГ) декларира, че ако няма гаранции за съдебна реформа той най-вероятно също ще напусне мнозинството.

Всички очакват дали знаковите лица за Реформаторския блок - Меглена Кунева и Петър Москов, също ще подадат оставки, но те и днес не се появиха никъде публично.

СДС обаче остава. Икономическият министър и лидер на СДС Божидар Лукарски заяви, че няма намерение да напуска поста си и коалицията е стабилна.

Образователният министър Тодор Танев пък разказа, че премиерът Борисов не му обърнал внимание, когато го попитал дали има някакъв проблем. И разтълкува това като знак за подкрепа.

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли твърденията на Иванов, че в България има върховенство на главния прокурор, а не върховенство на закона и призова никой да не подценява премиера Борисов. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък разясни изненадващо, че "исторически компромис" за промените в Конституцията на практика не е имало и че при гласуването в сряда партията не е нарушила договорката, постигната през лятото.

Цветан Цветанов също даде своя принос и обясни, че "историческият компромис" по стечение на обстоятелствата се е превърнал в най-обикновен компромис по необходимост, а Иванов не е успял да се ориентира навреме в ситуацията.

И докато всички погледи бяха насочени към политиците, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова съдиите да не се страхуват и да се включат в борбата срещу олигархията. Той директно обвини политиците, че са спънали реформата. Речта му се превърна в най-споделяния текст в социалните мрежи.

По време на честването на 135-годишнината на ВКС президентът Росен Плевнелиев и съдиите изпратиха с аплодисменти и на крака министъра в оставка Христо Иванов.

Съдии също се включват в гражданското недоволство и се събират демонстративно пред Съдебната палата.

Протест ще има и тази вечер.