"Бургаски обединени болници" е името на първия болничен консорциум, който ще осигурява комплексна грижа за пациентите с онкологични заболявания у нас. Подготвителният договор за учредаването му беше подписан днес от директорите на девет лечебни заведения в града, съобщиха регионалните медии.

В обединението ще участват МБАЛ - Бургас и специализираната болница по пневмо-фтизиатрични заболавяния в града, МБАЛ - "Дева Мария", кардиохирургичната "Сити Клиник", МБАЛ "Д-р Маджуров", МБАЛ "Бургасмед", Комплексният онкологичен център, Специализираната очна болница и "Life Hospital". 

Подобно обединение неотдавна създадоха и 9 от лечебните заведения в карето на "Александровска" в столицата, но то е само административно. Структурите използват общо счетоводство, за да управляват немедицинските си дейности (като храна, пране, ограна, ремонти и прочие), но на този етап без особен успех. 

За разлика от тях болниците в Бургас си подават ръка, за да изпълнят една от основните реформи на здравния министър Петър Москов - лечението на онкоболните да се осъществява на едно място. Тоест, никой няма да обикаля страната за диагностика, химиотерапия или получаване на нужните медикаменти. За целта лечебните заведения ще споделят апаратурата, специалистите и лабораториите си, но ще подписват един договор със здравната каса от името на консорциума. Заедно ще могат да кандидатстват по европейски програми и да финансират скъпи медицински дейности. 

Обединението се налага и заради последните промени в Закона за здравното осигуряване, които забраняват на касата да работи със структури, които не осигуряват комплексно лечение на пациентите си. 

Идеята беше лансирана още през лятото и деветте болници бяха първите, които приветстваха промените в Закона за лечебните заведения, предложени от министър Москов. Основен инициатор на обединението е Община Бургас, която е представител на общинските болници, съакционер в МБАЛ - Бургас и партньор на частните клиники в града. Подкрепа за инициативата са декларирали също министърът на здравеопазването, ръководството на НЗОК и депутати от Народното събрание.