Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Найден Зеленогорски (ДБГ) заяви, че ако няма гаранции за съдебна реформа, той лично също няма да остане като част от мнозинството. В кулоарите на парламента Зеленогорски коментира политическата ситуация, след като правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че минава в опозиция.

"Обществото се нуждае от уверение, че съдебна реформа ще има. Факт е, че за съжаление това, за което се бяхме договорили, този проект, под който бяхме се подписали всички заедно, беше, така да се каже, денонсиран от другите политически сили и от основния ни партньор. Да твърдим, че това означава задълбочване на доверие, очевидно е неистина.

БОРИСОВ ПЛАШИ РЕФОРМАТОРИТЕ С ОРЕШАРСКИ

РАДАН КЪНЕВ: БОРИСОВ-2 Е ПО-СИЛНА ВЕРСИЯ НА ОРЕШАРСКИ

Да, доверието между нас е доста влошено. И аз искам да получа гаранции дали това доверие може да бъде изградено наново. И дали няма да ни изненадват втори или трети път по този начин. Такива гаранции искаме да получим всички от Блока от ГЕРБ.

Ако няма да има съдебна реформа лично аз дълбоко бих размишлявал върху темата дали бих останал като част от мнозинството. Без съдебна реофмра, без гаранции, че съдебна реформа ще има и че сенчестите групировки в България ще бъдат избутани от политическата среда аз лично няма да участвам..."

Това каза Зеленогорски. И уточни, че по гаранциите тепърва ще се мисли.

Съпредседателят на групата на Блока обясни, че всички партии в РБ в момента обсъждат ситуацията и вземат своите решения. Заседание на изпълнителния съвет на РБ ще има във вторник сутринта.

"От там насетне са кадровите въпроси. За нас е от изключително значение да сме наясно министърът на правосъдието от коя квота е, защото има две тълкувания - от ГЕРБ и от РБ. За мен лично целостта на Блока е преди всичко. Аз съм за това всички заедно да бъдем в мозинството, или в опозиция", каза още Зеленогорски.

Партията ДБГ все още не е взела позиция по темата. Зеленогорски каза, че до вторник такава позиция ще има.

"Аз лично се съмнявам, че има хибридна война в рамките на Блока"

Това каза Зеленогорски по повод хакерската атака вчера, чрез която бе съобщено, че ДБГ ще напусна мнозинството.

"Уверявам ви, че ще излезем от тази криза".

С тези думи Зеленогорски коментира съмненията, че РБ ще се разцепи.