Бившият финансов министър в правителството на ГЕРБ Симеон Дянков следва опорните точки на БСП по въпроса за въвеждането на икономически санкции срещу Русия.

След като Бойко Борисов излезе от кабинета на "Дондуков" 2 Дянков продължи кариерата си в Москва. Първо бе назначен за ректор на престижната Руска икономическа школа, а преди месец бе избран за член на върховното ръководство на банката ВТБ, която приватизира и после препродаде "Булгартабак".

Телевизията Россия 24 излъчи интервю с Дянков, в което тезите на Дянков за Украйна се припокриват впечатляващо с изявленията на соцлидера Сергей Станишев и икономическия министър Драгомир Стойнев, които се обявиха категорично срещу въвеждането на икономически санкции срещу Москва.

Защо вечно ние трябва да плащаме сметката за съперничеството на големите, каза председателят на ПЕС преди ден в Кърджали. Почти същото е и посланието на Дянков от Москва. Предлагаме ви пълния текст на интервюто:

- Симеон, как оценявате текущата икономическа ситуация в Украйна. Може ли тя да бъде стабилизирана?

- Ситуацията беше тежка и преди началото на годината. Всъщност Украйна е единствената страна от Източна Европа и бившия социалистически блок, в която икономически реформи изобщо не са правени.

Може да се каже, че украинската икономика през последните 25 години се намира в перманентна криза. След световната финансова криза през 2009 г. нещата се влошиха още повече и тази година бюджетният дефицит вече е 50% от БВП на страната. Така че по всички икономически стандарти Украйна вече е банкрутирала. Трябва да отбележа, че причината затова не е в текущата политическа криза и от събитията от последните три месеца. Украинската икономика от дълго време е така и е задължително да се предприемат мерки.

- Сегашното правителство може ли да направи вещо, за да подобри положението?

- Не. Преди всичко заради това, че няма да остане на власт дълго. Президентските избори са насрочени за май. И в правителството, а и в предприемаческите кръгове всички чакат изборите за формирането на стабилно правителство, но това ще бъде някъде в началото на лятото. Но и по принцип през летните месеци има затишие, така че по-скоро очаквам интересните реформи да са през есента. Някъде след септември-октомври. Това означава, че ще бъдат загубени за реформи още 6-9 месеца. Може да бъде получена известна финансова помощ отвън, но не виждам възможност за мащабни реформи в близко бъдеще.

- Дайте да пофантазираме. Ако се върнем към постсъветското време то какви реформи би трябвало да проведе Украйна?

- Там са пропуснати множество реформи. През по-голямата част от това време аз работех в Световната банка и съм бил служебно до Украйна. Опитвах се да променя ситуацията в края на 90-те години. 

В бюджетната и регулативната децентрализация се крие причината за икономическото развитие на Китай през последните 20-25 години, въпреки строгата политическа система. В Украйна това не се случи. Всяко решение се вземаше централизирано. Стигна се до тотална дисфункция на икономиката. Това е първото и новото правителство ще трябва да се заеме веднага с този проблем. Ако не го направи, всички останали реформи ще са безполезни. Но освен това на Украйна й липсват редица други реформи.Например няма реформа на образованието. Там не е имало и пенсионна реформа и куцат почти всички бизнес регулации. Всичко се решава с рушвет.

- Каква е вероятността от нов кръг санкции срещу Русия?

- Не мисля, че могат да бъдат предприети някакви значителни санкции. Обсъждането им е по-скоро за да се повлияе на настроението на населението на САЩ и Европа. но мащабни икономически санкции към толкова голяма икономика като Русия просто са невъзможни, дори и да им се искат на политиците. Страната заема много важно място на световната икономическа арена. 

Правят се сравнения с Куба, но тя е малък остров, който изнася банани, а банани могат да се купят и от Салвадор или от Коста Рика. Там санкции могат да се налагат. Ако се въведат санкции, откъде Западът ще купува стоките, които сега получава от Русия. Става дума не само за нефт и газ, но и за други важни ресурси за автомобилостроенето, авиоиндустрията и химическата промишленост, които се произвеждат в Русия.

Освен това в Европа и в ЕС няма единно мнение за такива санкции. Преобладаващото мнение е против тях заради слабото състояние на европейската икономика през последните 5-6 години. Ръстът се колебае около половин процент. Европа, САЩ и Япония зависят от Русия, така че трудно могат да се въведат санкции, които да не навредят на собствените им страни. Това е така най-вече за икономиките на европейските държави. В допълнение не трябва да се забравя, че Европа е единен регион, който трябва да излезе с единно мнение. На срещата на финансовите министри от ЕС видяхме колко са различни позициите. Така че конструктивният диалог трябва да е за икономиката на Украйна, а санкциите да са за онези, които докараха страната дотук. В този смисъл има дълъг списък от украински олигарси, които са били или сега са на власт. Те са хората, които трябва да понесат отговорността.

- Но все пак САЩ изглеждат готови за санкции срещу Русия.

- Определено европейската икономика би била по-силно засегната от санкциите, отколкото американската. Това важи за всички европейски държави - Германия, Италия и по-малки икономики като Кипър, Финландия, Швеция. Има и още един аспект - малките държави, включително моята родина България, бяха тежко засегнати от предишната газова криза. ЕС обещава компенсации, но не получиха нищо. Затова в Прибалтийските републики, България и Кипър разбират, че ще бъдат засегнати много по-тежко, отколкото Испания например. Знаят, че няма да имат компенсация, защото такъв бюджетен механизъм в ЕС не съществува. Така че въвеждането на нови санкции е малко вероятно, защото едни държави ще страдат много повече от други.

- А възможно ли е едни държави в ЕС да наложат санкции, а други - не?

- За икономически санкции това е невъзможно според европейския договор. В него се говори за достъп до единен пазар. Едностранно могат да се въведат други санкции - в областта на културата. Например могат да решат да не канят руския балет на сцените на театрите си.

- Как ЕС и САЩ трябва да помогнат на Украйна?

- Както казах преди есента ще е трудно да се правят реформи, но сега могат да се обсъжда отпускането на дългосрочни кредити или грантове. Знаем, че МВФ вече проведе ред срещи с украинските ръководители и обеща да отпусне на страната около 15 милиарда долара. Въпросът е дали тези пари ще са достатъчни, а отговорът е не. Те ще отидат за изплащане на пенсии и заплати, а дори и затова няма да стигнат.

Давам ви само едно число - само за модернизация на транспортната инфраструктура на Украйна й трябват от 200 до 250 милиарда долара. А такива пари сега никой не е готов да отдели. Ще минат много години докато страната получи такива средства.

Западните политици от една страна искат да помогнат на страната и обещават да отделят пари, но от друга страна осъзнават, че дадат ли ги има много висока вероятност те просто да изчезнат.