Само след няколко месеца нито прочулият се "Лимончо", нито всеизвестният "Индиана Джоунс" ще могат да припарят до лечебно заведение в България, което има договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Фиктивните дейности, "мъртвите души" и напасването на диагнози с клинични пътеки ще остане в историята, защото на болниците ще се плаща само след проверки. Първо ще се разглеждат отчетите и документите към тях, а след това фактурата ще се одобрява от контролна комисия. 

"Ще се правят внезапни проверки, а всеки месец ще следим изкъсо как и за какво клиниките изразходват парите си", обясни мерките за контрол Ганка Аврамова, ръководител на дирекция "Бюджет и финанси" в здравната каса. 

По думите й от началото на следващата година лечебните заведения ще работят по съвсем нови правила, подробно разписани в текстовете на Закона за бюджет на НЗОК за 2016 година. Лимити в болниците няма да има, но всяка районна здравноосигурителна каса (РЗОК) ще има фиксиран бюджет. Това автоматично пренася финансовите отговорности на административно ниво и задължава директорите на районните структури да следят изкъсо дейността на здравните заведения в своя регион.

Промените се очаква да влязат в сила от 1 април 2016-а, заедно с разпоредбите на Националния рамков договор. Той ще съдържа специална финансова глава с методиките за остойностяване на всички медицински дейности, включени в основния и допълнителен пакет, покриван с публични средства. Количеството или т. нар. обеми пък ще бъдат разчетени по районни каси до края на годината. 

"На 20-о число всеки директор на РЗОК ще вижда как върви изпълнението на обемите по видове дейности във всички лечебни заведения в неговия район. Ако в някои болници изпълнението е на 60%, а в други е около 20%, например, директорът може да е напълно спокоен. Законът му дава право да преразпределя средства и да закупува повече дейности там, където е необходимо", разясни Ганка Аврамова.

Ако обаче всички болници в района са изпълнили обемите си над 80 на сто, районната каса ще организира изненадващи проверки. Новите текстове в Закона за бюджета на здравната позволяват на всички служители в системата да бъдат контрольори, когато това се налага, и ще е достатъчна само заповед на директора, за да се извърши внезапен контрол на което и да е лечебно заведение. Предвидена е дори възможност за кръстосани проверки между различни районни каси, за да се избегнат евентуални подкупи или корупция. При доказани нарушения провинилите се болници ще бъдат глобявани или ще губят договорите си със здравната каса. Ако с отчетите им всичко е наред обаче, ще се търсят "свободни" средства в останалите районни структури, където няма преизпълнение на фиксираните обеми.  

Черешката на тортата обаче е новият начин, по който здравните заведения ще получават парите си. На болниците ще се плаща само след проверка на всички подадени отчети, което ще се случва всеки месец. Инспекцията ще приключва с констативен протокол, който ще позволява или забранява изплащането на съответната фактура. Всички оспорени суми ще се разглеждат допълнително от арбитражна комисия и няма да се превеждат по сметка на лечебните заведения. 

"Това не променя особено работата на болниците. Ние и сега имаме проверки и когато касата с право оспори плащания, връщаме пари. Затова проверките не ме притесняват. Какъвто закон ни дадат, такъв ще спазваме. Няма правила, които да не мога да изпълня. Не съм лъжец, не съм крадец, нямаме фалшиви панциенти, не извършваме излишни операции и работим по правилата", коментира пред Клуб Z директорът на болница "Сердика" д-р Методи Янков.

По думите му, правилата са за всички и ако се спазват, болниците не би трябвало да имат проблеми. Негови колеги обаче се опасяват, че едновременните инспекции на десетки здравни заведения в един район допълнително ще затруднят работата на касата и могат да забавят преводите към болниците, дори и да не са злоупотребявали с медицински дейности. 

"Не съм запозната в детайли с текстовете, но проверките не ме стряскат. Единственото притеснение, което може би се е появило сред директорите, е да не се измести плащането, защото всеки един е направил разходи и очаква приходите си от касата. Но ако тя запази старите срокове за отчитане и плащане, новият вид проверка едва ли ще повлияе на работата им", спокойна е и Мариета Райкова, директор на болница "Св. Иван Рилски". 

По този повод от НЗОК уточниха, че планират максимално да облекчат лечебните заведения по отношение на т. нар. мигриращи пациенти. Това са хората, които се лекуват извън населените места, в които живеят, и на практика натоварват болниците с непредвидени разходи. Стойността на тяхното лечение догодина няма да се калкулира в обема дейност на лечебните заведения и няма да е част от бюджетите на районните каси. Плащанията ще се одобряват от централното управление на НЗОК, а самите пари ще се превеждат от резерва на касата, които ще се добавят към параграф "Болнична помощ" на бюджета. Единственият ангажимент на болниците ще е да отчитат лечението на "приходящите" пациенти в отделен списък, който да включват в месечните си отчети.

На този етап не е ясно за каква сума става дума, но експертите са категорични, че дейността няма да остане недофинансирана. Всички финансови параметри ще бъдат включени в Националния рамков договор след преговори с Българския лекарски съюз и ще бъдат съобразени както с наличните публични средства, така и с влезлите в сила нормативни документи. Договорът трябва да почива на разпоредбите в наредбата за разпределяне на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет, както и на стандартите за брой болници и лекари в Националната здравна карта. 

Въпросът в крайна сметка е какво ще се случи, ако във всички клиники и районни каси парите се окажат недостатъчни, без да са извършвани злоупотреби? Сценарият е напълно възможен предвид факта, че бюджетът на касата за 2016-а е направен въз основа на броя хоспитализации от миналата година, но без да отчита преразходът за т. нар. надлимитна дейност от близо 65 млн. лева.

Поне до април бъдещето ще остане неизвестно, а цялата отговорност за създаване на адекватни механизми за реакция при недостиг на средства ще бъде на експертите.