Окончателното инвестиционно решение за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция бе подписано в Министерски съвет днес. 

"През 2018 година интерконекторът трябва да е готов. Сигурна съм, че този проект и останалите връзки със съседните страни е част от изграждането на газов център в България", заяви енергийният министър Теменужка Йоцова.

Министърът на енергетиката на Гърция посочи, че днешният ден е важен както за България и Гърция, така и за цяла Европа. 

"Проектът е стратегически и ще играе важна роля и ще започнем бързо строителство", обяви министър Панос Скорлетис.

По предварителен план газовата връзка между България и Гърция трябва да е с дължина от 140 км. Предвиденият първоначален капацитет е по 3 млрд. кубически метра газ на година, но след време ще бъде увеличен до 5,5 млрд. кубически метра годишно.

Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери Българският енергиен холдинг ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Според вицепремиера Томислав Дончев страната ни ще използва всички възможни източници за доставка на газ. 

"Благодаря на колегата Ципрас, че преди два месеца си стиснахме ръцете, че ще стартираме интерконектора и че той от празни мечти ще стане факт. Надявам се скоро да го видя в България. Благодаря и на Жан-Клод Юнкер, че той присърце прие този въпрос. Благодаря и на държавния секретар Джон Кери, с когото преди време се договорихме България да не бъде изключена от транзита на газ", заяви на официалната церемония премиерът Бойко Борисов.

Според него никой не е вярвал, че интерконекторът наистина ще се случи.

"Благодарение на партньорите си и приятелите си от ЕС и САЩ, включително и Русия ще можем да имаме газов хъб. Геостратегическото ни положение ни го позволява", добави той.

Ако нямаше правителство и парламент, диверсификацията нямаше да се случи, заяви Борисов. 

"Колкото повече газ дойде, толкова повече транзитни такси. От това печелим ние, Гърция и Италия. Ние не само, че няма да загубим, а ще спечелим. Енергийните министри на България и Гърция - имате пълна подкрепа за този проект", каза още премиерът. 

Според него капацитетът на тръбата няма да бъде само 3 млрд. куб. метра, както е планирано, а страната ни ще може да транзитира до 20 милиарда куб. м. синьо гориво на година.

На церемонията по подписването на договора премиерът отказа да коментира оставката на правосъдния министър Христо Иванов и напусна залата, без да отговори на журналистическите въпроси по темата.