Не трябва да пускаме мюсюлмани в САЩ дори и като туристи, изригна кандидат-президентът от републиканците Доналд Тръмп. Повод за гнева му този път бе кървавата драма в Сан Бернардино, при която радикализирани ислямисти - мъж и жена, убиха 14 души и раниха 21. Репликата му обиколи целия свят и предизвика цунами от възмущение.

Но това не е първата изцепка на милиардера. Ето някои от предишните му меко казано недипломатични и дори откровено просташки изказвания.

За жените

"Ариана не е привлекателна, нито външно, нито вътрешно. Абсолютно разбирам защо бившият й съпруг я е напуснал и избягал с друг мъж. Взел е правилно решение".  Коментар за издателката Хъфингтън.

"Ако Хилъри не може да задоволи собствения си мъж, защо си въобразява и вярва, че ще задоволи цяла Америка". Реплика към претендентката от демократите за Белия дом Хилъри Клинтън - бивша първа дама и бивша дипломатка номер 1 на Щатите. Както е известно, когато бе президент, Бил Клинтън й изневеряваше със стажантката в администрацията си Моника Люински.

За актрисата Бет Мидлър:

"Дори за жена като Бет Мидлър, която е изключително непривлекателна, аз няма да го изрека, защото държа да съм политически коректен".

ТРЪМП НАПАДНА И ЖЕНАТА НА ДЖЕБ БУШ

За щерка си Иванка:

"Ако не ми беше дъщеря, щях да й определя среща и да ходя с нея".

Принципно за дамите:

"Няма значение какво пишат за вас, когато имате малък прекрасен задник".

За тероризма и контрола над оръжията

"Има места в Лондон, които са толкова радикализирани, че полицаите ги е шубе за собствения им живот".

"Ако хората в Париж, които бяха така зверски избити, имаха оръжие, може би някои от тях щяха да се спасят", коментар след атентатите във френската столица.

И още: "Не е ли интересно, че трагедията в Париж се случи точно в държава, в която контролът над оръжията е най-строг в света".

Расистки

"Нашият велик афро-американски президент не оказа никакво въздействие върху бандитите, които с радост и открито разрушават Балтимор", коментар за бунтовете на чернокожите, избухнали след убийството на афро-американско момче от бял полицай.

УПРАВЛЯВАТ НИ СТРАШНИ ТЪПАЦИ

"Ще вдигна огромна стена по цялата граница с Мексико. И нито един латиноамериканец няма да припари до САЩ. При това те ще си платят изграждането на стената. А нали знаете, че аз разбирам от строителство". Както е изевстно Тръмп е натрупал милиардите си от строителство, продажба и наеми на имоти.

За личности

"Аз се справих с Кадафи. Дадох му под наем един терен. Той ми плати за една нощ, колкото за две години. Обаче аз не му позволих да го използва повече от един ден. Не искам да използвам думата измама, но аз го преметнах. Ето това трябва да правим с такива хора".

"Ветеранът от Виетнам Джон Маккейн (бивш кандидат за президент б.р.) са го направили герой от войната, защото е бил пленен. Обаче аз обичам онези, които не са допуснали да ги пленят."

За климатичните промени

"Теорията за глобалното затопляне е създадена от и за китайците с цел да направят неконкурентоспособна американската икономика".

"Голям студ е навън. И прогнозират, че ще се задържи няколко седмици. Да вземем едно голямо парче от глобалното затопляне и да оправим нещата".

"Днес е петък. Колко ли белоглави орли са били убити от вятърните турбини? Но нищо. Те и без това са екологично и естетическо бедствие".

ЗАПОЧНАХ САМО С 1 МИЛИОН ДОЛАРА НАЗАЕМ

Тръмп не се посвени да се подиграе и с репортер на "Ню Йорк таймс", който е инвалид.