Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Във вторник комисарят по сигурността и миграцията Димитрис Аврамопулос ще представи в Брюксел новия пакет от законодателни мерки за засилване на охраната на външните граници на Европейския съюз. Веднага след това предложенията ще бъдат представени и в Европейския парламент, който трябва също да ги одобри.

Според българския евродепутат Илияна Йотова от групата на социалистите и демократите, парламентът със сигурност ще разшири функциите на европейската гранична агенция „Фронтекс“ и ще ги превърне от координиращи в командни.

„Това ще позволи изграждането на съвместни патрули и при желание на дадена страна, гранични части на друга държава да бъдат прехвърлени на място. За подобна стъпка дори не е необходима промяна в Лисабонския договор“, обясни Йотова пред журналисти в Брюксел.

Зам.-председателката на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обясни, че пакетът с предложения е в четири варианта. Най-лекият от тях засяга само правомощията на „Фронеткс“, докато най-крайният предвижда създаване на постоянни общи патрули от граничните полицаи на всички държави.

„Този вариант обаче не може да бъде въведен без промяна в Лисабонския договор и едва ли ще се стигне до него“, прогнозира Йотова.

Очаква се „Фронтекс“ да получи повече правомощия и повече служители.

Илияна Йотова определи като изключително важно това, че новият пакет е за охрана на външните граници на ЕС, докато предишни обсъждани варианти са били за засилване на шенгенските граници.

„Сега България е външната граница. Това е по-добрият вариант. При предишния България щeше да попадне в една външна сива зона“.

До средата на следващата година Йотова очаква да са готови и промените в Дъблинското споразумение. В момента основният принцип – молбите за убежище да се обработват в първата страна от ЕС, в която влизат мигрантите, е нарушаван масово. Това даде повод на редица политици да обявят регламента за мъртъв.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Аха. Така и така сме почнали, кога германски съдии в съдилищата и германски министри на Дондуков?

роско

Чул те Господ! Откога искам Германия да ни нападне и превземе...........

д-р Пeтроff

еееех,мечти, мечти...

Новият

И на децата е ясно, че ДС контролираше контрабандата у нас чрез митниците! Е, как така само на тъпите западняци не им е известно това! Сега когато се обърна колата акълии много!

Развеселен

нашите са по-добри, они са мекушави и ще ни напълнят с бежанци

cos

Ако може и германски полицаи по улиците, ще е супер.

А прокурори? А премиери?

д-р Пeтроff

Да докарат и за митничари германци.Тогава ще се върже бюджета.Макар,че за Боката един бюджет е нищо и все към заемите го тегли...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.