Американският президент Барак Обама обвини Русия в нарушения на договореноститеот Женева за Украйна и я заплаши с нови канкции, предаде Ройтерс.

Обама каза това на съвместна пресконференция в японския премиер Шинзо Абе в Токио. Президентът на САЩ е на няколкодневна азиатска обиколка.

Обама обачене уточни как Москва нарушава спхоразуменията, отбелязва руският сайт "Лента.ру". Той само намекна, че Кремъл лесно би могъл да използва влиянието си, за да призове въоръжените сепаратисти в ИзточнаУкрайна да се предадат на властите там.

Гостът допълни, че от страна на САЩ ще бъдат въведени допълнитлнисанкции, ако Русия непромени позициятасипо украинския въпрос.

Домакинът Шиндзо Абе също подкрепи Украйна. Той заяви, че и Япония, и САЩ смятат за недопустимо използването на оръжие в Украйна сцел промяна настатуквото.

Женевското спхоразумение бе постигнато на 17 април следпреговори с участието на Украйна, Русия, ЕС и САЩ. То предвижда разоръжаване на незаконните формирования, освобождаване на незаконно завзетите сгради и започване на национален диалог за конституционна реформа.