Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка. Това стана веднага, след като парламентът гласува, че прокурорите ще имат мнозинство в прокурорската колегия на ВСС.

"Въпреки че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока на върховенството на правото, сега с това гласуване, се направи символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието".

Това каза Иванов от парламентарната трибуна малко преди да напусне залата. Малко по-късно неговата оставка бе приета от премиера Бойко Борисов.

Единствено Реформаторският блок подкрепи текста, според който прокурорите нямат мнозинство в колегията си. ГЕРБ, БСП и ДПС демонстрираха единство за обратното. 

Малко след това Радан Кънев заяви, че оттегля подкрепата си от мнозинството, но в лично качество.

"Вече съм опозиционен депутат. Искам да кажа съвсем ясно, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент няма да подкрепям правителство на господин Борисов", заяви Кънев.

И продължи:

"Доверието от моя страна, отново говоря лично, е напълно разрушено, имаше безкрайно много поводи да бъде наранено през изминалите месеци, но в момента е напълно разрушено, така че това, което мога да кажа сега е, че аз съм опозиционен депутат в 43-ия парламент. Очаквам политическите решения първо на ДСБ, такова решение ще бъде взето най-вероятно до края на тази седмица, и на второ място на РБ. Аз обаче държа на думата си, лично за себе си мога да кажа, че всички компромиси, които сме направили до момента, а те са огромни, и цялата подкрепа за едно доста съмнително по характера си управление, бяха в името на едно нещо, и то е на успешно прокарване на съдебната реформа във варианта на подписания от над 180 народни представители компромис. С момента, в който партията мандатоносител ГЕРБ се отметна от подписа си, забележете, не говоря за ДПС, говоря за партията ГЕРБ, се отметна от подписа си под този компромис, аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали"

"По -хубав коледен подарък не можех да си направя", каза още Иванов по-късно пред журналисти.

 

"За мен въпросът, който поставих от трибуната, е ценностен - дали в България политическата система може да постави интересите на независимостта над съда над зависимостта си под различни форми от свръховластената фигура на главния прокурор. Както и заради цялостната ситуация в последните седмици, мисля, че няма да има политически ресурс за провеждане на реформа оттук нататък", обясни Иванов.

Той добави, че отива да си подаде оставката пред премиера.

"Не е личен въпросът дали аз съм предаден", продължи още Иванов. "Въпросът е в една кауза, която беше дефинирана. Оттук нататък следват важни решения да се вземат за това дали наистина ще се продължи в тази посока, която очертах. Надявам се, че моята оставка ще послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока", каза още министърът в оставка.

Реакциите от другите политически сили

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира създалата се ситуация така:

"Министър Христо Иванов има пълната подкрепа на ГЕРБ. Но когато се гласуват промени в Конституцията, са необходими повече народни представители. Трябва да има политически консенсус. Другото предложение не намира политически консенсус".

На въпрос дали Иванов е бил жертван, Цветанов заяви, че това е лично негов избор. Запитан коя партия ще замести Реформаторския блок, ако той се оттегли от властта Цветанов каза, че това са само хипотези.

"Не, разбира се, аз съм едно доказателство за това"

Така отговори Цветанов на въпрос дали ГЕРБ е зависим от главния прокурор. Той отрече партията да е зависима и от ДПС.

"По-добре късно, отколкото никога", така с видимо задоволство коментира оставката на Христо Иванов лидерът на АБВ Георги Първанов. Той го нарече "спънка" пред съдебната реформа. Според Първанов оставката нямало да предизвика драматични промени в управляващата коалиция. И добави: "Нашата битка винаги е била за ценности, принципи".

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК И КАК ПОБЕДИ СТАТУКВОТО

Ключови думи

Коментари

Развеселен

сърдитко Петко празна му торбата. Сега ДСБ ще искат прегласуване

Всеки гледа на света от собствената си камбанария. За теб камбанарията е теглото и височината на торбичка! Със сиренце и лучец.

Освен сиренце и лучец, ако може и повечко пирожки!

Пичкоманда

Достойно! С ДПС и ГЕРБ във властта никога няма да имаме истинско правосъдие. Записите го доказаха, времето го доказа, само истински слепите не го виждат. А може би сме такъв народ...

Някой питаше за уловката-прокурорската квота!Не може да ги пипнеш.Виж за съдиите трябва, ама тия специалисти от Югозападния....

Трън

Респект! И всяка надежда на терминал 2 на кочината оставете.

SAYSHO

И както казва народът..всичко се осра....Да идва следващият кабинет...

А.П.

Никакви следващи кабинети бе хора. Тотален бойкот на всякакви избори и препречване в деня на изборите достъпа до урните на всички псевдо българи, мангали, гаджали и вси подобни измекяри. Спрете вече 26 години да гласувате за сатрапите си. Провал и сваляне на олигархично-мафиотския модел на държавна система и ново изграждане и спасяване на България.Насерете ги пред целия свят и света ще ви уважи. Или поне вие ще се уважавате. Сценария за погубване на страната ни трябва да се спре. Това е. Друга алтернатива не ни бе предоставена вече 26 години. Гладни и дрипави и смачкани ли ще си умрете ?

Развеселен

чакаме гневен коментар на Даниел Смилов

Радев

Респект, Христо! От тук нататък пътя е един - протести и сваляне на мафиотската управляваща сган!

Развеселен

как го казаха ПМ, започвало обратното броене, хахахах...

Оттеглям подкрепата си за правителството в лично качество, каза лидерът на ДСБ

Извънредно! Радан Кънев обяви: Вече съм опозиционен депутат! Оттеглям подкрепата си за правителството в лично качество, каза лидерът на ДСБ

дебелян пеевский

Така става, като се дават парите на Рапоня отнапред.

Достойни хора!

дебелян пеевский

От цялата ръбата парламентарна група и няколко министъра, някакъв гръбнак показват само двама. Останалите се правят на трайчо трайков и чакат да ги уволнят.

Развеселен

възможно е ДБГ и СДС да подкрепят идеите на АБВ, но съм сюрпризиран, че Наско не е зинал още.

Не се реформира нерефорумируемото. Колкото и да симпатизирам на министър Иванов, още отначалото прогнозирах, че е тръгнал да си играе на български институции и бързо ще се наиграе, защото не знае със каква кална дупка се захваща.

Сия

На този фон още повече лъсва недостойното поведение на Първанов, който има наглостта да говори за ценности и принципи.

geg

Май, всеки говори за това, което няма...

Статуквото е защитено от 204 гласа, като гласуваха всички парламентарни групи без Реформаторския блок и 3 независими, 12 бяха против, а 11 се въздържаха." А бре къде е Боко?

Този гнусен мухльо, който с Педеран се опиха да правят реформа с коята да направят депутатите непрекосновени Бравооо, да се маха тоя и да вземе педераса Радан с него и целия реформаторски боклук!

а така

Достоен коментар като за човек от статуквото.Да живее дружбата между Бойко и Делян.Да живее Цацаров и АБВ и ДПС и ГЕРБ и всички представители на задкулисието.Честита Ви победа!

Простаци като теб нарекоха един достоен българин по същия начин, както наричате сега друг достоен българин.

Това явно е цената за подкрепата от ДПС, сутринта. Сега остава да разберем от Атака какво са си поискали.

Маските падат!

БРАВО РАДАНЕ

РАДАНЕ ВСИЧКИ ИНТЕЛИГЕНТНИ, ЧЕСТНИ И НЕОБВЪРЗАНИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО ХОРА СМЕ ЗАД ТЕБ.БИТКАТА ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ.ЕДИН ДЕН ПРАВОТО, СПРАВЕДЛИВОСТТА И ЧЕСТНОСТТА ЩЕ ТЪРЖЕСТВУВАТ

хахахахаха, тоя педераст ли не е корумпиран, натовски и американски продажник!

Радан в Фейса

Въпросът не е защо взех това решение днес, а как издържах една година. Истината е, че в името на реформаторския компромис опитах всичко. Включително неща, които не бих си представил, че мога да направя или изтърпя преди година. Не съжалявам нито за това, което опитах, нито за всичко, което разбрах. То прави борбата, която ни предстои (а борбата тепърва предстои...) много по-ясна и вътрешно обоснована. Ще е изумително тежка и много дълга. Основното, на което трябва да се научим, е търпение. И тази година беше много полезна в това отношение. Не очаквайте да се изливам по медиите от утре. Ще отделя деня на семейството си. Не очаквайте и да наруша добрия тон. Оставам човек, който търси обединение, а не разделение. И съюзници, а не врагове. Но и с едните, и с другите ще се срещнем скоро. При Филипи...

Бойкуков

Този бе изключително некомпетентен министър.Слабо подготвен като юрист-да се чуди човек как е взел диплома-не се знае дали изобщо е влизал в съдебна зала,не познава конституционната теория,нито юриспруденцията,няма никакви познания по основни правни и по-специално съдебни проблеми,изготви козметични промени и ги представи като нещо гениално.Изобщо не трябваше да го избират за министър,такива като него на Запад не ги допускат даже до задния вход на министерството.Отделно-комунистически произход,син на комунистически цензор от най-мръсните години на комунизма в България.ДНЕС Е ХУБАВ ДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ-както казваше Сашо Йорданов!

Деян

Радан показа, че не е безгръбначно! Остава същата стъпка да направи целият РБ. А Бойко да го оставят да се гушка с Доган и Гоце. В историята той ще остане премиер на България с рекордни признаци на простащина в поведението си и без капацитет да предвиди какво следва след минута, камо ли да управлява с оглед една по далечна перспектива. Но за хората с малко интелект от сега е ясно, че години след неговото сгромолясване ще носим срама на челото, че сме имали такъв премиер. Пиша премиер съзнателно с малка буква, защото не изпитвам никакво уважение към това нещо, което ни сполетя.

SRQBoyboy

Борисов показа истиснката си мутра пред всички. Българската полтическа сцена прилича на средновековния часовник на хубавия Карлов площад в Прага. На всеки кръгъл час на прозореца му горе. се показват най -различни светии. Висчки те са нагласени от един майстор преди много години. Същото е с правителствата в нещастна България. Най-различни на външен вид и дълбоко еднакви в своят неокомунистическа същност. Корупция, облечена във власт, писа Георги Тамбуев в края на тошивизма. Сега живеем в боковизма, формулата е същата. Мафията е на върха, останалото са политически циркове за вътрешна консумация. защото навън много добре знаят, че България не се променя.

Мария Зангова

Политическата глутница на мафията победи разума. Нищо не се променя към по-добро. Маските на герберското мнозинство окончателно паднаха и стана ясно, тази партия е крепител на статуквото. Моето уважение е за позицията на Радан Кънев и Христо Иванов.

mardafi

Е в крайна сметка от министъра на правосъдието не зависи нищо - освен бюджета на правосъдието и то не съвсем

......

Борисов+ДПС+Първанов...Най-после мнозинството бе ясно декларирано.Честито на народонаселението,така да се каже...

баба яга

Н.ВАСИЛЕВ ДНЕС ЗАЯВИ ЧЕ 2020 ГОД БЪЛГАРИЯ ЩЕ ФАЛИРА А С. ДЯНКОВ ЗАЯВИ ЧЕ БЪЛГАРИВ Е В ИКОНОМИЧЕСКА СПИРАЛА И ЩЕ Е ПО СТРАШНА ОТ ГРЪЦКАТА ЗАЩОТО НИЕ НЯМАМЕ ЦИПРОС ЗА ЕДНА ГОДИНА ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ СВЪРШИ НИЩО ДОРИ И ТОВА ЧЕ СМЕ ПЪЪРВИ ПО УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕТЕ - ДУМИ НА БОРИСОВ А ОТЧЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗАЯВИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА 28 МЯСТО ОТ 28 ДЪРЖАВИ КОЙ ЛЪЖЕ СИГОРНО ОРЕШАРСКИ И КОМУНИСТИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО С ОБЕЩАНИЯ И ЗАБЛУДИ КОИТО ЕДНО ПИО ЕДНО ЛЪСВАТ СИ ОСИГУРЯВАТ ПОЛИТИЧЕСКО ВРЕМЕ КОЕТО НИЕ ЩЕ ГО ПЛАЩАМЕ ЗАТОВА АПЕЛИРАМ КЪМ УМНИТЕ РАЗУМНИТЕ УЧЕНИТЕ ЗНАЕЩИТЕ МОЖЕЩИТЕ ОНЕЗИ ХОРА КОЙТО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЕТЕ СЛАВИ ТРИФОНОВ ЗА РЕФЕРЕНДУМ ИНАЧИ ЩЕ ПЛАЩАТ НАЩИТЕ ДЕЦА ИУ БЪЛГария няма да я има

ПРЕВРАТИТЕ ВИНАГИ СА ДВОРЦОВИ

вм

Достоен жест на Христо Иванов. Браво!

Софиянци, не се ослушвайте. Мястото ви е пред парламента! Оставка на цялото правителство!

адвокат

Това момче (Ицето Иванов) в началото го гледах с известно професионално подозрение. Обаче успя да ме спечели. Първо се издърви се на Цацаров (т.е. Пеевски,Боко и Ко). Сега дава оставка - нещо нечувно по нащия край. Аплодисменти!

тука е така

Време е Ненчев и Москов да си кажат думата,Лукарски го знаем той е по магиите,до тук беше СДС,Мартин Димтров е хиляди класи над Лукарски!!!

тука е така

Ваички на протест искате да живеете като румънците а се държите като цигани,всички смело на протест!!!!Сега е момента да имаме държава,сега!

тука е така

Бойко ще бъде първия премиер който пада два пъти от власт,помнете ми думата!

Развеселен

ще видим. може би една от топките ти е кристална?

Exspert

A dano!!!

Кабакчиев, враг на народа №1

Зает с лични задачи, чак сега разбирам за оставката (и сровния акт на Радан Кънев). Мога да кажа браво! Но възниква въпросът, ако те са били искрени дейци за реформа (това не ми беше ясно), сега кой ще я провежда?

Развеселен

превъзбудени ми се виждате :D

Дано да ти се наложи да си потърпевш от съдебната ни система.

Браво, много достойно поведение.Малко са хората които го имат.

Николов

Докато всичко това се случваше Бойко игра мач срещу ветераните на Миньор Перник - изтърва дузпа и вкара гол. Егати загрижеността за бедната ни Българийка.

мда

За Христо Иванов, беше ясно, че е за смяна и човека си подаде достойно оставката(правейки се на герой), други, които са за смяна като Тодор Танев пък геройски не подават оставка. Все пак, за мен учудващо Христо Иванов направи МНОГО, твърде много успешни стъпки за бг стандартите и просто не разбирам защо достави това удоволствие на ПИК-овците. Иначе сега е тъпо да застанем в поза - всички са маскари, нека се срине държавата и тогава ще я оправяме от нулата.

мда

ИНаче Радан и Бойко трябва да седнат и да се разберат. Пътя на Бойко без Радан е към връщане във властта на БСП, ДПС и АТАКА(101%). Обратно пътят на Радан без Бойко е към ниво Мария Капон или Татяна Дончева. ПРосто са длъжни да се разберат и да се избере нов министър директно от РБ, който да продължи успешните стъпки на Христо Иванов. Другото е агония към завръщането на Сидеров и Пеевски начело на България.

Развеселен

голяма коалиция е европейският вариант. нали искаме да сме като Германия?

КВА ТЯ СТАНА

с КАБИНЕТА БЛЯН - на БОЦКО, ГОЦКО, воеводи с кабеларка и РАДАН!!! Друго си бе да си имаш ГЪЗ за ЗНАМЕ!! Както си го написа сам Раданча на фейсбука.. Тъй му бил казал негов последовател - "ГЪЗ!!! ТИ СИ НАЩО ЗНАМЕ!".. И хоп той гордо си са пофали.. Друго си е да са веят непрани гащи на пилона..

Крачун Пикливия върти яки свирки

Едно уродливо двукрако, със силно удължена кратуна, банкянски сорт, която нещо му служи за глава, та това уродливо двукрако с удължената кратуна, дето му викат Крачун, току-що е извъртял страхотна свирка на банкянския си "идол"! Такъв голям език е завъртял по увисналите кожички в гащите на СИКаджията, че чак квичи от удоволствие! Ти да видиш, простащина на ПИКливия "главен" редактор на ПИКливото сайтче на Пърдялко Пърдялков! Те, завалиите, с "главния" му редактор, направо ще се избият да лижат БОСТАНджийските задници! Дребните им енечарски душици направо преливат от злорадство и цинизъм! Но, друго и не може да ес очаква от делянпеевското смърдящо котило, което, кой знае защо, някои наричат медии! Както някои наричат журналисти мадам В. и ингьозестата дърта грозница Гербовска, пардон - Беновска! Банкянската мутра не бил уважил Реформаторите днес! Абе, Крачуне, абе, гъзолизецо БОСТАНджийски, ама, ти си бил много тъп и много прост бе, мерзавецо сарайски! Та по тоя начин ти напрово сриваш "идола" си от СИК бе, нищожество! Как може, при гласуването на толкова важни промени в Конституцията, така нареченият премиер - една тъпа мутра от подземния свят, да играе мач? Как е възможно бе, Крачуне, как е възможно бе, кухя тикво делянпеевска? Щях да ти кажа да се замислиш, ама то пък в удължената ти картуна, освен семки за посев на тикви, банкянски сорт, друго и без това няма! Нищожество си Крачуне, голямо нищожество си и такова ще се споминеш!

тука е така

Христо,семейството ти само може да се гордее с такъв мъж като теб!!!Много честна и много похвална постъпка!А футболиста е срамота за нас като бълари.!

Коварство по СИКаджийски

От днес всички нормални, честни и мислещи хора в България са ХРИСТО ИВАНОВ! От днес една неграмотне и простовата банкянска мутра, е политически труп! Колкото и да го балсамират делянпеевските смърдящи медии, агентите Сава и Павел, кобургската слругиня Пръмова и безличното инщожество Лукарски, които само играят на "Реформатори", но много здраво са захапали кокала, банкянската мутра е труп!

Exspter

BRAVO-na minister Ivanov I na Radan Kanev-vse oschte ima iztinski maje v BALGARIA

Mhm

Христо Иванов е мъж. Бойко е путка.

zakkwylde

Айде, на изпит за адвокатски права.

А.П.

А така "Министър председателю". Ашколсум от ДПС. Режи си клона на който седиш. Продължавай все така. Докарай ДПС на власт. Гювеч за всички мангали ще сториш, барабар с Ердоган. Безродници скапани.

:)

Създадоха се предпоставки за мажоритарни избори в съдебната система - преки избори и явно гласуване. Та затова са оставките, партийно-преференциалното не проби, колкото и да го титуловат "парламентарно". :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.