Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Представителите на прокуратурата ще имат мнозинство в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това решиха депутатите като гласуваха на второ четене промени в Конституцията. Колегията ще е от 11 членове, а представителите на прокуратурата и следствието ще са 6. Съдийската колегия е от 14 души, като 6 от тях ще са избрани от парламента.

Текстът, при който прокурорите нямат мнозинство в своята колегия, бе подкрепен само от Реформаторския блок. ГЕРБ, БСП и ДПС демонстрираха единство при това гласуване.

Гласуването бе предшествано от дълги дебати.

"Не приемаме независимостта на съдийската колегия да се гарантира чрез зависимост на прокурорската. Не бива да допускаме блокиране на прокурорската квота. Гарантираме и за двете общности, че няма да бъдат блокирани от парламентарната квота".

Това каза депутатът от АБВ Кирил Цочев. Именно по предложение на АБВ бе приета промяна в съотношението. Според приетото на първото гласуване прокурорската колегия имаше 12 членове, от които 6 бяха представители на парламента. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев го репликира:

"Разглеждането на съдиите и на прокурорите като развнозначни магистрати е дълбоко погрешно. Съдът следва да бъде напълно независим и напълно безпристрастен, включително от възможността да следва национална политика. Това не важи за прокуратурата, тя трябва да следва национална наказателна политика. Съдът е под контрола на прокуратурата. А прокуратурата, дори при 6:6, остава безконтролна".

По тази точка думата взе правосъдният министър Христо Иванов:

"Въпросът за разпределението на квотите е ценностен въпрос. Става дума за това ценност ли е в България независимостта на съда. Не е случайно, че когато се говори за върховенство на правото именно независимостта на съда се поставя като такава ценност. Всички останали независмостти съществуват, за да обслужат независимостта на съда. Заради тази ценност съществува ясен международен стандарт. Целта на разделението е кариерните решения за съдиите да се взиимат от състав, в който мнозинство имат съдиите, избрани от съдии. Ако не изпълним този стандарт това поставя реформата под много сериозна сянка, за което аз бих съжалил. Двамата председатели на върховни съдилища в повечето случай не са съдии и не могат да бъдат причислени към професионалната квота. Силната парламентарна квота в прокурорската колегия е единствения начин да има някаква демократична отчетност в прокуратурата. България, българската демокрация има нужда от това".

Лидерът на БСП Михаил Миков отговори на Иванов:

"В Конституцията се казва че съдебната власт е независима. Не съдът е независим. Философията на тези промени е съдът да остане независим, а прокуратурата да е политически зависима. Политически зависима е била прокуратурата у нас в едни други времена и в съветска Русия и резултатите са се видяли. За една година не направихте никакви законодателни промени. През цялото време се кълняхте, че като се промени Конституцията ще станат чудеса. Не може във ВСС да се търси професионалнст на квотите. Съдия съдиу око не вади. Прокурор прокурору око не вади. Искате обществото да присъства там само като им плаща бюджет. В Германия министърът предлага съдиите. Те зависими ли са бе, г-н министре? Очевидно други министри си избират там".

Атанас Атанасов репликира Миков:

"Дай Боже да ги стигнем германците. Главният прокурор има методическо ръководство върху всички прокурори. Прокуратурата е единна и централизирана. Това не важи за съда. Те не могат да бъдат поставени под един знаменател. Хубаво се опитвате да играете крайна опозиция. Но именно по това гласуване ще видим каква част се подчинява на партийното ръководство и каква на Гоце Първанов."

Радан Кънев взе думата и за отделно изказване:

"Позицията на РБ е ясна. Този параграф поставя един особен въпрос - за доверието в българската политика. През юли бе поситгнат компромис, който благодарение на мое пресилено изказване придоби определението исторически. Той не е исторически. Преговорите бяха между РБ и ДПС, най-остро противопоставящите се групи. Дали този компромис ще бъде спазен ще предопреди дали ще стигаме до съгласие по национални въпроси. Ще предопредели дали ще има доверие в управляващото мнозинство. Компромисът беше последван от невиждана компроматна война. Доверието ще бъде тежко нарушено ако се потвръдят съмненията,ч е постигнатият комрпомис е станал жертва на нелигитимни политчически влияния между партия от мнозинството и партия от опозицията. Многократно чухме позицията на ДПС, че то ще подкрепи ако трите партии от мнозинството (ГЕРБ, РБ и ПФ) са с единна позиция. Исками се да чуем позициите на ГЕРБ и ПФ."

Миков репликира и Кънев:

"Когато говорите за зависимости, страх и такива работи - вие с ДПС си гласувахе и по кредита, и по пенсионирането. Вие си гласувате заедно, но за пред публиката обяснявате колко ви е тежко на душата. Айде гласувайте си заедно и спрете с тези маймунджулъци".

Веднага след Миков думата взе лидерът на ДПС Лютви Местан:

"До днес знаехме, че сме универсалното зло. Сега обаче става ясно, че сме универсалното решение. Подписите, положени под конституционния проект в частта за разпределение на квотите, но имахме съмнения. Ако тези съмнения бяха преодолени от решение на КС щеше да е друго, но тълкувателно решение на КС няма. Това запазва автономното право на всяка една парламентарна група да изразява позиции. Това е обстоятелството, което бе премълчано съзнателно, за да се разгърне тезата, че светът е чернобял"

Местан обвини реформаторите в болшевизъм, защото искат всички да ги последват. Той каза, че не обвързва резултата на това гласуване със съдбата на управлението и декларира, че ДПС няма интерес към централната власт в този парламент.

Кънев репликира Местан:

"Разпределението на квотите може да бъде уредено в закона за съдебната власт, както е било досега. КС може да се произнесе пост фактум. Не се опитваме да чертаем чернобял свят. Но в политиката както и ежедневието хората се делят на две - такива, които си държат на думата и на такива, които не си държат на думата".

Петър Славов припомни на Местан, че съдът е казал на парламента, че той трябва да поеме своята отговорност. И предложи този текст да се даде на КС след като бъде гласуван и влизането му в сила да бъде отложено.

След гласуването правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка.

"С голямо облекчение обявявам, че повече няма да изпълнявам задълженията си като министър на правосъдието", каза той.

КАКВО ПРИЕХА ДЕПУТАТИТЕ ДОСЕГА

КАК СЕ НАМЕСИ ФАКТОРЪТ "ДПС"

Коментари

Развеселен

стига драми. РБ спечели при едно, загуби в друго. Така е в демокрацията! Каквото да иска една партия става в Русия, там даже един човек решава, ама вие не се кефите

Най-добре се смее,който се смее последен

Инспектор Стрезов

А ГЕРБ през цялото време мълчат.

Аз

А кой е очаквал да се случи друго? Решението е само да се въоръжим с камъни и сопи. Очаквам сега да има пърформанси.

Не дремете тук а търсете подписката на Слави Трифонов за референдум. Това е ЕДИНСТВЕНИЯ начин някой да ни чуе!!!!!!!!!!!!!

Развеселен

аз съм и ад, и рай!

Душици

ГЕРБ лъсна с цялата си прелест.Как пък един не излезе да защити нещо, по промените, а уж са вносители.Това си е една обикновенна пребоядисана комунистическа каста.

Мария Зангова

Какви вносители са ГЕРБ? Те просто имитират дейност. Партията им едно мутро-милиционерско-шуробаджашка сбирщина. Прагматично озъбени, без ценностна система...

Абе...,

Как не разбрахте,че в България промени не са възможни.Всичко се прави в интерес на управляващата клика и до там.Докато "трите папи" е на власт интересите на България не са на дневен ред.Спомнете си неговото изказване:"Аз знам какво иска народа,но НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ." Когато една държава се "управлява" НАПУК,то нищо добро не я очаква....

sep

Поздравления за супер подходящата снимка под заглавието!

Да

Най-доброто, което се случи е, че вече има алтернатива на Борисов и задкулисие!Иначе, да, браво на Хр. Иванов и всички от РБ, които ще преминат в опозиция! Тази коалиция с ГЕРБ беше един отвратителен компромис!

ДЕМОКРАТ 2

НЕ РАЗБИРАМ МНОГО ОТ ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ.ДОКОЛКОТО СХВАЩАМ ПРОКУРОРСКАТА КВОТА ЩЕ СИ РЕШАВА ВСИЧКО НА СВОЯ ГЛАВА.ЩОМ КАТО СА ПОВЕЧЕ ЩЕ ВЗИМАТ САМИ ВАЖНИ РЕШЕНИЯ.И И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ БЪРКА В РАБОТАТА.И ЩЕ ОПРАСКВАТ КАКТО ТЕ СИ ЗНАЯТ.НО С ПОМОЩТА ПАК НА Б. Б.Б.И ДЕЛЯН.СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС.Е БРАВО.КАКВА УДОБНА РЕФОРМА.

ИЗБИРАТЕЛ

МНОГО ХОРА УПРЕКВАТ СЛАВИ ТРИФОНОВ ЗА ПОДПИСКАТА ЗА РЕФЕРЕНДУМА.ЗАТОВА ДА ПОДКРЕПИМ РЕФЕРЕНДУМА ЗА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА.ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПОВЕДЕ БОРБАТА СРЕЩУ ТОВА ВРЕДНО И ПРЕСТЪПНО УПРАВЛЕНИЕ.

"Статукво" е много слаба, неадекватно слаба дума в случая. Не статуквото, а ченгесарското задкулисие и неговата мафия победиха! Начело с Главното ченге на държавата - агент Гоце.

СИК

За пореден път лъсна голия, тлъст и насран задник на банкянската мутра, отдавна даден поднаем на агент Сава!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.